Pek çok erken aşama girişimlerle çalışan Pethrushka, bazılarının battığını, bazılarının ise inanılmaz derecede başarılı olduğunu söylüyor. Üstelik kendi belirlediği kriterlere göre sadece tek bir toplantıda girişimin doğru yolda olup olmadığını anlayabiliyor. Bunun için bir ürün strateji yönetimi toplantısını izlemeniz ve kararların nasıl alındığını gözlemlemeniz gerektiğini söyleyen Pethrushka, şu dört şeye dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:
– Tartışma dinamikleri: Takımlar bir anlaşmaya varıp daha sonra o anlaşmaya uyuyorlar mı? Takım o noktaya uyumlu bir şekilde mi geliyor yoksa aralarında kargaşa, engellenme, sürekli üstünlük taslama veya korku politikaları gibi şeyler gözlemleniyor mu? Ürün yönetimi vizyonları şirketin yönetiminde olan kişilerle uyumlu mu? Takım karar aldıktan sonra nasıl hareket ediyor? Üyeler olarak çalışmaya devam ediyorlar mı, yoksa birbirlerine kin tutup mevzuyu unutmamakta ısrar mı ediyorlar? Sürekli ilerlemek ve iş yapmak önemlidir, eğer eski fikirler her gün ortaya çıkıyorsa bu felaketin habercisidir.
– Ürün kararları: Stratejik ürün kararlarının kurucu olmayan mühendis takımı tarafından yapılması kabul edilemez. Kurucular, ürün pazarlamacıları ve Pazar ile müşteri ihtiyaçlarını aktif olarak analiz edenler bu tip kararları vermelidir. Benzer şekilde teknik geçmişi olan CEO’nun ürünün her aşamasını tek tek özel şekilde yönetmesi veya teknik geçmişi olmayan CEO’nun ürün geliştirme sürecinden tamamen kopması da bir problem olabilir.
– Kurucu/CEO açık sözlülüğü: Kurucu doğru olmaktan ziyade zengin olmayı mı istiyor? Kurucuların tartışmaları nasıl yönettiğini görmek önemlidir. Genellikle açık sözlü olmak ve diğer çözümleri, fikirleri ya da düşünce yöntemlerini aktif olarak ele almak güçlü olunduğunun göstergesidir. Bunun yerine ne olursa olsun inatçı olmak güçsüzlük göstergesidir ve uzun vadede devam ettirilemez.
– Liderliğe saygı: CEO son karar verici mi? Bu özellikle birden fazla kurucusu olan girişimlerde dikkat çekici bir sorudur. O pozisyondan güç fışkırmalıdır, aksi takdirde şirketin yönünden şaşması ve günden güne vizyon değiştirmesi olasıdır. Güçlü bir liderlik alınan her kararda gözetilen açık ve net bir şirket misyonu belirlemekle ilintilidir.
İş dünyasında felsefe ve metotları değil, finans verileri ve kitle yönetimi söker.