Sanat eserlerini satın almayı sağlayan değiştirilemez token (Non-Fungible Token-NFT) ve bir kısmını satın almayı sağlayan fungible token derken sanat piyasası ile dijitalleşme arasında çok çarpıcı bir ilişki kuruldu ve kuruluyor. Bu, daha klasik kalan elektronik pazaryerlerinde de sanat eserlerinin inovatif satış yöntemlerinin geliştirilmesini gözlerden uzak tutmuyor.
Trendyol’un GLOBART işbirliğiyle Leo Lunatic’in Kızgın Panda adlı eserini drop yöntemiyle 8-9 Ocak’ta sunacağını açıklaması, bu tür inovasyonlardan birine işaret ediyor. Türkiye’de sanat alanında bir ilk olarak drop yönteminin kullanılacak olması, sanat piyasası açısından ilgi çekici bir gelişme.
Drop ya da dropshipping, e-ticaret sitelerinde ve e-pazaryerlerinde stoksuz satış olarak biliniyor. Bu yöntemde e-ticaret şirketleri ürünleri stoklarında tutmak yerine, siparişlerini tedarikçi firmalara yönlendirerek tedarikçi veya tedarikçinin deposu üzerinden satış yapıyor.
Alıcı ve satıcı arasında bir köprü oluşturmaya dayanan bu e-ticaret modeli için, “direkt nakliye, doğrudan gönderim” gibi terimler de kullanılıyor. Türkiye’de Hepsiburada, n11, Alibaba ve Amazon’un da oynadığı bu modeli sanata uyarlayan Trendyol dikkat çekici bir örnek oluşturmuş görünüyor.
Kızgın Panda’nın Leo Lunatic imzalı açık edisyonları 8 Ocak 00:01 ile 9 Ocak 23:59 arasında sadece Trendyol üzerinde satışta olurken ürün, 50×50 boyutlarında fine art baskı ile sertifikalı olarak ürünü satın alanlara gönderilecek.
The Guardian Gazetesi’nin en iyi 15 sokak sanatçısı sıralamasında yer alan Leo Lunatic, ikonik yapıtı Kızgın Panda’yı, “dünyanın en sessiz ve uysal hayvanının doğanın yok oluşuna kızgınlığı” şeklinde tanımlıyor. 1984 yapımı Beat Streets filmi ile graffiti sanatıyla tanışan Leo Lunatic’in yapıtları, New York, Sao Paulo, Barcelona ve Miami Wynwood Bölgesi olmak üzere dünyanın dört bir yanında farklı şehirlerde sokaklarda yer alıyor.