Techinside Google News
Techinside Google News

Eller aya biz yaya…

Çok severek attığım bir başlık bu ama bu defa aydan değil biraz gecikmeli de olsa Rosetta’dan bahsetmeyi planlıyorum.
- Advertisement -

12 Kasım 2014 tarihinde, Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait Rosetta isimli uzay aracı, Philae ismi verilen kapsülü dünya tarihinde ilk kez bir kuyruklu yıldıza indirmeyi başardı. Bu kadar ilki bir arada kullanmak bir gazeteci için zor olsa da gerçekten dünya tarihinde bir ilk yaşandı. Bilime teknolojiye kafa yoranlar bir bilinmeyeni daha çözerek buradan veri toplamaya başladı.

Buradaki en önemli soru, “tüm bunlar karşısında biz ne yapıyoruz” sorusu. Sosyal medyayı takip edenler her konuda olduğu gibi bu konudaki bölünmeyi de görmüştür. Bir kesime yakın olanlar yeni cumhurbaşkanlığı köşküne harcanan parayla biz de Türkiye olarak bunu yapabilirdik mesajı verdi. Başka bir kesime yakın olanlar, ineğe tapanlar uzaya gidiyor biz hala yerimizde sayıyoruz yorumlarını yaptı. Başka birileri ilim Çin’de de olsa gidip alınız vecizine gönderme yaptı.

Somut ne var?
Bu sorunun cevabı kocaman bir sıfır. Ben de bu konuda fikrimi ortaya koymak istiyorum. Ülkemizin bilim ve teknoloji konusundaki yeri ortada. Bu geri kalmışlığımızı da her zaman yeterli beyinlere sahip olmayışımıza, eğitim sisteminin eksikliğine ya da bütçesizliğe bağlıyoruz. Ancak görüyoruz ki yeni cumhurbaşkanlığı köşküne bütçe ayrılabiliyorsa pekala bilimsel araştırmalar için de bütçe ayrılabilir. Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde sahneye çıkan genç deha Kaan Göksal gibi beyinler bu ülkede doğuyor ve eğitilebiliyorsa o tarafta da sorun yok demektir.

Kısaca özetlemek gerekirse ülke olarak sorunumuzun “niyet” olduğunu düşünüyorum. Niyetlendik mi gerisi gelecek ama bunun için ne yapmak lazım onu bilemiyorum.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

2 YORUMLAR

  1. 3B yazıcıyla uçak yapıp uçmak, övgüye değer değildir. Superzeka avcılığı yüzünden milyonlarca standart zekadan vazgeciliyor. Bir cocugun istiklal marşını okuması aylarca haberlerde oynatildi bu ulkede. 3 bilinmeyenli denklemi 5 dakikada cozende oyle. ‘Sen ilerisin ben geriyim’in bilim icin aslında hic önemi yoktur. Bu durum bilhassa bugünlerde daha one cikan oluyor. Cunku niyetler ve egilimler giderek kontrasti koyulastiriyor. Turkcell lansmanı bu yüzden önemsizdir. Zira bilim urettigini sananin bilim urettigi/geliştirdiği sanılıyor.

    Niyet demişken, su Tübitak kapatılsa ne iyi olurdu. Milyon dolarları yutuyor ve zeka avcılığı yapıyor. Bilim urettigini saniyor. Futbolcu menajeri kesilen ebeveynleri başka sifatlarla, ellerinde fincanlarla koridorlarda görüyoruz. Zengin cocugu parayi yatirir askere gitmez, sarisinlarin içinde galada super zeka maymunu oynar. Bu Fırat boyle akar bu Turklerde böyle bakar. Fakirin çocuğuysa yanasik duzene, doguya, belkide ölüme..

  2. Verilen deha örneği kendini anlatırken özel eğitim görmediği, ne yapıyorsa kendi merakından kendi öğrenerek yaptığını söylemişti. Doğal yetenekler rastlantısal olarak her yerde ortaya çıkar. Irka milliyete bağlı değil. Çevresinin o yeteneği ne kadar beslediği önemli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir