Teknoloji kullanımını artırarak performansları büyük ölçüde iyileştiren dijital dönüşüm, birçok şirketin gündemini oluşturuyor. Üst düzey yöneticiler büyük veri, mobil erişim, sosyal medya ve çeşitli CRM araçları kullanarak müşterilerini daha iyi tanıma ve onlara daha kaliteli hizmet verme konusuna yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye’nin en büyük perakende markalarının e-ticaret sitelerinde imzası bulunan Inveon, kullanıcıların internet alışverişinde hareket modellerini inceledi. Buna göre kullanıcı trafiğinin yüzde 30’unu Adwords kampanyaları getiriyor. Bu kampanyalar aracılığıyla sitelere girerek alışveriş yapan kullanıcılar toplam cironun yüzde 40’ını oluşturuyor.
Dijital dönüşümün perakende sektöründe taşları yerinden oynatacağını kaydeden Inveon Yönetici Ortağı Moris Kastro, teknolojik dönüşümün çıkış noktalarından birinin müşteriyi daha iyi tanıma kanalları olacağını belirtti. Kastro, Google verilerine göre; CD/DVD satın alanların yüzde 86’sının, kişisel cihaz satın alanların yüzde 71’inin, spor malzemeleri satın alanların yüzde 35’inin öncesinde internetten araştırma yaptığına dikkat çekerek, “Doğru anahtar kelimelere yatırım yaparak ilgili reklam alanlarında etkinlik sağlamak ve reklam üzerinden e-ticaret sitesine erişecek müşterilere ulaşmak için doğru markalama kampanyaları yapmak çok önemli” diye konuştu.
Kişilerin daha önceki alışverişlerine, demografik bilgilerine ve tercihlerine dayanarak kişiye özel kampanyalar sunabildiklerini ifade eden Kastro, artık perakende şirketlerinin doğru iş ortaklarıyla beraber geliştirdikleri yazılımlarla ve kullandıkları CRM araçlarıyla daha fazla etkileşim noktası yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Kastro, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşteriyi odağına alan perakendeciler, müşteri sadakati sağlamanın en az kazanmak kadar zor olduğu bu sektörde onları tanıyarak rakiplerinden ayrışmak istiyor. Bu noktada doğru dijital kampanyalar, hem markaların doğru konumlanmasını hem de daha fazla müşteriye ulaşmalarını sağlayabiliyor.”
Doğru müşteriye, doğru zamanda doğru kampanyayı sunabilmek için kullanıcıların gerek internet araştırmasında gerekse e-ticaret sitesine girdikten sonra satın alma döngüsü içinde nasıl hareket ettiklerini iyi analiz etmek gerektiğini belirten Moris Kastro, yaptıkları çalışmalar sonucunda ulaştıkları verileri şöyle sıralıyor.
- Perakende e-ticaret sitelerinin aylık ciroları incelendiğinde yoğun dönemin Aralık ve Mart ayları olduğu görülüyor. Perakende e-ticaret sitelerinin yıllık satış cirolarının yüzde 20’si bu iki ay içinde gerçekleşiyor. Satışın en düşük olduğu ay ise yıllık cironun yüzde 5,4’üne sahip Ağustos ayı.
- Online alışveriş için perakende e-ticaret sitelerinin ziyaret saatlerine bakıldığında en yoğun saatlerin ‘öğleden sonra’ ve gece olduğu görülüyor. Alışverişin en çok yapıldığı saatler 14:00 ve 22:00saatleri.
- En çok online alışveriş yapılan gün Cuma.
- Kullanıcıların en çok tercih ettikleri kampanyalara bakıldığında Türkiye’deki e-ticaret kullanıcılarının yüzde 55 oranında «bedava kargo» kampanyasını kullanıyor. Bedava kargo kampanyasını yüzde 17 ile «hediye kuponu», yüzde 14 ile belli bir miktar alışverişe indirim takip ediyor. Mağazalar ya da markalar arası kampanyalar çok fazla ilgi görmüyor.
- Alışveriş severlerin e-ticaret sitelerinde geçirdikleri süreler incelendiğinde markanın kullanıcıyı satın almaya ikna etmek için 2 dakikadan az bir süresi olduğu görülüyor. İlk ziyaretinde satın alma gerçekleştiren kullanıcı sitede ortalama 10,2 dakika geçirirken, satın alma yapmayan kullanıcı ortalama 1,49 dakikada siteyi terk ediyor.
- Online giyim alışverişinin en yoğun olarak yapıldığı şehirlere baktığımızda ilk 3 sırada İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Türkiye’nin en büyük illerinin bulunduğu görülüyor. Antalya ve Bursa da 4’üncü ve 5’inci sıralarda yer alıyor.
- Gıda alışverişini internetten yapma yoğunluğunda ilk 3 sıranın aynı kalmasına rağmen 4’üncü ve 5’inci şehirler Bursa ve Adana olarak sıralanıyor.