Elon Musk SpaceX’in uzaya birşeyleri ucuz gönderme yeteneğinden faydalanarak 700 adet uyduyu dünyayı çok düşük maliyetli internet ile kapsamak amacıyla uzaya yerleştirmek üzere çalıştığını duyurdu. Uydu interneti erişimi Kuzey Amerika ve Avrupa’nın kırsal kesimlerinde oldukça kullanışlı olabilir fakat esas Musk’ın ideolojik ve finansal çıkarı açısından daha da uygun olan dünyanın az bağlı (Asya, Afrika, Güney Amerika) olan yerlerinde işe yarayacak.
Wall Street Journal birkaç gün önce Musk’ın WorldVu adındaki birkaç ayda gizlilik modundan çıkan bir uydu girişimi ile çalıştığını duyurdu. WorldVu, daha önce de interneti olmayan diğer 3 milyar insana hizmet etmek için kurulan O3b isimli bir uydu internet şirketinin kurucusu Greg Wyler tarafından kuruldu. Musk bu sabah birkaç tweet ile SpaceX’in gerçekten de geniş bir uydu filosu üzerinde çalıştığını doğrulayarak resmi açıklamanın 2-3 ay içerisinde geleceğini açıkladı. (SpaceX’in WorldVu ile çalıştığını doğrulamadı ama bu yüksek bir ihtimal)
Görünen o ki WorldVu O3b ile aynı ana fikre sahip fakat alçak yörüngede dönen daha küçük uydulardan oluşan daha büyük bir filo hedefliyor. Orijinal WSJ raporu SpaceX/worldVu’nun her biri yaklaşık 113 kilo ağırlığında 700 uyduyu 800-965 kilometre uzaklıkta göreceli daha alçak olan yörüngeye göndermek istediğini yazıyor. 113 kilo şu an yörüngede olan en küçük iletişim uydusunun yarısı ağırlığında ve 700’lük bir filo da şu an dünyanın en büyük filosu olan Iridium’dan tam 10 kat daha büyük.
Filo büyüklüğünden başka çok fazla teknik detaya sahip değiliz. WorldVu’nun SkyBridge’den (başarısız olmuş bir uydu interneti şirketi) Ku band lisansı satın aldığını ve uyduların sürekli kapsam için dünya çevresindeki 20 farklı yörüngeye yerleştirileceğini biliyoruz – fakat erişim hızının ne kadar olacağı veya ne kadara mal olacağı hakkında bilgi yok. Musk “çok düşük ücretli” olduğu yönünde tweet attı ancak bu şu an var olan uydu internet erişimine göre daha ucuz demek de olabilir (ki o da oldukça pahalı).
Genel olarak uydu internet erişimi çok kötü bir tecrübe sunuyor: pahalı, yavaş ve güvenilmez. Zira uyduların inşa edilmesi ve gönderilmesi pahalı ve şirketler genellikle birkaç yüksek irtifalı uydu yardımıyla geniş alanları kapsamaya çalışıyorlar – ama yüksek yörünge yüksek gecikme ve düşük bant genişliği anlamına geliyor. Düşük yükseklikli uyduların sunduğu internet gerçekten hızlı ve kabul edilebilir gecikmeye sahip olabilir fakat bunun için aynı alanı kapsayan bir sürü uyduya ihtiyaç duyulur. Tarihte elbette 700 uyduyu göndermek – tanesi belki de 50 milyon dolardan – imkansız birşeydi. Ancak şimdi SpaceX’in uzaya çıkmayı daha ucuz hale getirişi ile daha küçük ve ucuz (tanesi 1 milyon dolar olduğu belirtiliyor) uydular birleştirilince, düşük irtifalı devasa bir grup uydu kulağa o kadar gülünç gelmiyor. WorldVu aynı zamanda 26-40GHz Ka bandı uydu iletişiminden daha güvenilir olan düşük frekanslı (12-18 GHz) Ku bandını kullanıyor olacak (yüksek frekanslı dalgalar yağmurla, bulutlarda, atmosferde seyreliyorlar).
Eğer SpaceX ve WorldVu bunu başarabilirlerse – yani eğer Musk ve Wyler tüm dünyaya ucuz, güvenilir internet erişimi sağlayabilirse – bu büyük bir şey olacak. Uydular kırsal kesimlere veya çok sayıda insanın henüz internete bağlı olmadığı ülkelere internet erişimi sağlamanın açık ara en iyi yöntemi. Son sayımda 3 milyar civarında insanın internet, PC, akıllı telefon veya başka bir benzeri cihaz ile internet erişimi olduğu – dolayısıyla çoğunlukla Çin, Hindistan ve Afrika’da yaşayan 4 milyar insanın interneti olmadığı ortaya çıkmıştı. Özellikle Afrika en geniş büyüme pazarı olarak görülüyor. Bu insanların sadece bir kısmı bile SpaceX/WorldVu internetine kaydolsa aniden dünyanın en büyük ve zengin internet servis sağlayıcısı haline gelecektir.
8 mb interneti 4 mb olarak kullanıyoruz adamlarda hiç gam yok alt yapı çalışmaısa da yok nasıl olsak gebeyiz 15 yıldan fazladır fiber reklamı yapılır ama bir türlü türkiyede göremedik maalesef ya türksat bağlantısı onun kime hizmet verdiğini de bilmiyoruz zenginlere mi bağlantı sağlıyorlar anlamadım hiç bir yerde yok yani anlayacağınız bunun gibi projeler olursa görürsünüz nasıl alt yapı çalışmalarına başlarlar ama yemez şimdilik düdükleyin bakalım yüz yıllık alt yapıyla türk milletini görüşücez…