Sektörü ucundan dahi takip ediyor bile olsanız defalarca duyduğunuza emin olduğum dijitalleşme kavramı hakkında bu kadar yazılıp çizilmesi -sosyal medyanın da etkisiyle- belki çok normal geliyor olabilir. Ancak okuduklarını uç uca getirip dijitalleşmeye karar vermiş firmaları genelde ya yarı yolda vazgeçmiş görüyorum, ya da daha yola çıkmadan pes etmiş oluyorlar. Bu durumun en önemli nedeni, belli bir strateji oluşturmamış olmaktan ve nereden başlanacağını bilmemekten kaynaklanıyor.
Aslında durum klasik yöntemden çok da farklı değil. Nasıl gelen müşterisini en iyi şekilde ağırlamak isteyen bir iş yeri sahibi, mağazasını en iyi şekilde dekore ediyor, mağazasının önünden geçen (potansiyel) müşterileri cezbetmek için vitrinini en çarpıcı ürünler ile donatmaya çalışıyorsa, dijitalleşmedeki ilk adım ise aynı şekilde mağazayı, yani web sitesini en iyi şekilde hazırlamaktan geçiyor.
Dijitalleşme faaliyetleri içinde yapılacak derya deniz iş var ancak ilk adımın doğru atılmaması genelde sonraki yapılan işleri de etkiliyor. Bu yüzden temeli sağlam atmak adına firmaların web sitesi konusuna çok ciddi önem vermeleri gerek.
Web siteleri projelerinde firmaların klasik beklentisi; tasarımın iyi olması, göze hoş gelmesi ve basitçe sorunsuz bir şekilde çalışması. Ancak iş sadece bu konularla kısıtlı değil.
Web sitesi yaptırırken öncelikle çalıştığınız ajans’a yeterli olacak bir brief hazırlamalısınız, bu brief’i hazırlarken hedef müşteri kitlenizden bahsederek, yapılacak tasarıma yön vermiş olursunuz. Ayrıca firmanız hakkında da detaylı bir sunum gerçekleştirerek firmanızın kurumsal karakteri konusunda bilgi verebilir, web sitenizin tamamen firma karakteriniz ile uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz.
Web sitenizde kullanılacak fotoğraf, metin, ürün görselleri gibi bütün donelerin kaliteli ve özgün hazırlanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Gerekirse bir içerik ajansından destek alarak, web sitenizdeki anlatımın orijinal ve dilin müşterilerinize hitab edecek şekilde hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.
Sosyal medya artık dijitalin olmazsa olmazları arasında. Dijitalleşme faaliyetleriniz kapsamında ileriki adımlarda yapacağınız sosyal medya planlamaları ile örtüşecek şekilde, web sitenizde de sosyal medya entegrasyonları doğru bir şekilde yapılmış olmalı. Ayrıca hazırlatacağınız web sitesi üzerinden blog yayını da yapmalı, periyodik olarak sitenize veri (dolayısı ile ziyaretçi) akışı sağlamalısınız.
Kullanıcı deneyimi ilkelerinden faydalanmalısınız. Daha önceden bir internet siteniz var ise, buraya gelen ziyaretçi hareketlerini çeşitli araçlar ile analiz edebilir, yeni yaptıracağınız web sitesi tasarımını bu analiz sonuçlarına göre şekillendirebilirsiniz.
Web sitesi yayına girdikten sonra yapılması gereken, reklam bütçesi ayırıp bilinirliği artırmaktır. Tabi bunu yaparken sitenize gelecek dönüşleri inceleyebileceğiniz analiz araçlarından da faydalanmanız gerekiyor.
Tabi bu maddeleri detaylandırıp uzatmak mümkün, ancak işin özü şuna dayanıyor. Dijitalleşmek artık çağımızın kaçınılmaz gereksinimleri arasında sayılıyor, dolayısı ile bu süreci sancısız ve profesyonel bir şekilde geçirmek yine firma yetkililerinin elinde. Bu konuda yapacakları, yöneticilik becerilerini kullanmak, web sitesi projelerini teslim edecekleri doğru ajansı bulmak ve bu ajansla uyumlu bir şekilde çalışmak olacaktır.