Bir girişimciyseniz ya da küçük bir işletmeniz varsa, işinizi çevrimiçi platformlara taşıyarak online para kazanmaya başlayabilirsiniz. İşletmenizin ürün veya hizmetlerini internete taşımak, özellikle pandemi sürecinde işletmenizin gelirini artırmaya devam etmesi için etkili bir strateji olabilir. Diğer taraftan sizin için yeni ve kalıcı gelir akışlarının kapılarını aralayabilir.
Ancak daha önce hiç online bir iş kurmadıysanız, muhtemelen aşağıdakiler gibi bazı sorularınız olacaktır:
- Nereden başlamalıyım?
- Halihazırdaki işimi internete nasıl taşırım?
- Müşterilerle bağlantı kurmaya ve satışları arttırmaya nasıl başlayabilirim?
İşletmeniz için gelir elde etmenin yeni yollarını arıyorsanız veya bir süredir işletmenizi internete taşımayı düşünüyorsanız, ancak bunu sürekli erteliyorsanız, bugünü başlangıç noktanız olarak kabul edin ve aşağıdakileri uygulayarak işletmenizi hemen dijitale taşıyın.
- Çevrimiçi iş stratejiniz için beyin fırtınası yapın
İşletmenizi internete taşıdıktan sonra muhtemelen bunu daha önce neden yapmadığınızı düşüneceksiniz. Faka bir planınız olursa…Bir strateji planlamak ve oluşturmak için zaman ayırmak, sizi başarıya hazırlar ve çevrimdışından çevrimiçine geçişi çok daha sorunsuz hale getirir.
Dijital strateji, işletmeniz için bir yol haritası gibidir. Şu anda bulunduğunuz yerden (işinizi çevrimiçi ortama taşımak) olmak istediğiniz yere (başarılı, karlı bir çevrimiçi iş yürütmek) giden yolu gösterir. Dijital stratejinizi oluştururken ve işletmenizi internete taşımayı planlarken göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör vardır:
Bütçe
Bütçe, dijital stratejinizi belirlemede büyük bir rol oynar. Paranızı harcamanın en etkili yolunu ve nelere yatırım yapacağınızı belirlemenize yardımcı olur.
Pazar araştırması
İşletmenizi çevrimiçi ortama başarılı bir şekilde taşımak için pazar araştırmasına biraz zaman ayırmanız gerekir. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığına ve dijital stratejinizi buna göre nasıl ayarlayacağınıza dair önemli bilgiler edinmenize olanak tanır.
Dijital markanızı tanımlama
Dijital alanda başarılı olmak için her zaman güçlü bir markaya ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle, dijital stratejinizin büyük bir kısmı o markayı tanımlamaya odaklanmalıdır. Markanızın internette nasıl görünmesini istediğinize dair daha net bir fikir edinmek için kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:
- Firma olarak siz kimsiniz?
- Marka sesiniz nedir?
- Bu marka sesi, temel tasarım öğelerine (logonuz, marka renk paletiniz ve yazı tipleriniz gibi) nasıl dönüştürülür?
- Dijital ortamda nasıl algılanmak istiyorsunuz?
Tutarlı bir marka deneyimi yaratmak
Markanızı tanımladıktan sonra, müşterilerinizin sizinle etkileşime girebileceği tüm dijital platformlarda markanızın tutarlı olduğundan emin olun. Örneğin, web siteniz ve sosyal medya görselleriniz gibi tüm tasarımlarınız için marka renk paletinizi kullanın. Müşterileriniz için tutarlı bir marka deneyimi yaratmak marka bilinirliğini, güvenini ve sadakatini artıracak ve nihayetinde işletmenizin çevrimiçi ortamda başarılı olmasına yardımcı olacaktır.
- Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi internete nasıl taşıyacağınızı düşünün
Ürün veya hizmetlerinizi çevrimdışı satma şekliniz, işletmenizi çevrimiçi ortama taşıdığınızda bir anlam ifade etmeyebilir. Bu nedenle, başlamadan önce, genellikle yüz yüze sattığınız ürün veya hizmetleri dijital alana nasıl çevireceğinizi bulmanız önemlidir. Örneğin, bir danışmanlık işi yürütüyorsanız ve müşterilerinizle genellikle yüz yüze görüşüyorsanız, bu toplantıları Zoom’a taşıyabilirsiniz. Bir giyim mağazanız varsa, ürünlerinizi bir e-ticaret platformunda satmaya başlayabilirsiniz.
- Web sitesi kurun veya mevcut sitenizi yenileyin
İşletmenizin bir web sitesi yoksa, online para kazanmaya başlamak için bu aşamada bir tane web sitesi kurabilirsiniz. Fakat web sitenizi kurmadan önce bir domain kaydettirmeniz ve web hosting satın almanız gerekir.
Domain ve hosting sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Hosting.com.tr, web sitenizi kurmadan önce kaliteli hizmet anlayışıyla her ihtiyaca uygun çözümlerle size destek olur.
Web siteniz için domain kaydettirmek ve hosting satın almak istediğinizde, Hosting.com.tr’ye gelerek e-ticaret siteniz için belirlediğiniz domaini hemen kaydedebilir ve hosting planları arasından size en uygun olan hosting paketini satın alabilirsiniz.
Alan adınızı kaydettirip, işletmenizin ihtiyaçlarına uygun posting paketini seçtikten sonra web sitesi kurulum aşamasında zamandan ve maliyetten tasarruf etmek isterseniz, özelleştirilebilir şablonlara veya sürükle ve bırak tasarım özelliklerine sahip bir web sitesi oluşturucudan yararlanabilirsiniz.
Bu aşamada Hosting.com.tr – Hazır Site Tasarım Aracı’ndan faydalanabilirsiniz.
- Müşterilerin çevrimiçi ödeme yapmasını kolaylaştıran bir platform ve ödeme yöntemi seçin
Çevrimiçi bir işletmeye sahip olacaksanız, güvenli ödeme seçeneklerine sahip olmanız bir zorunluluktur. Çünkü müşterileriniz satın alma konusunda kendilerini güvende hissetmezse, ürün veya hizmetlerinizi satın almaz.
Büyük e-ticaret mağazalarının çoğu, platformlarının bir parçası olarak güvenli ödeme işlemleri sunar. Siz de ürünlerinizi web sitenizde satacaksanız; müşterilerinizin hassas finansal bilgilerini korumalı, ödeme süreçlerinde kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalı ve hızlı bir şekilde ödeme aldığınızdan emin olmalısınız.
- Muhasebe işlemlerinizi internete taşıyın
Müşterilerinize kolay ve güvenli bir ödeme yöntemi sunmak çok önemlidir. Ancak, geçişin olabildiğince sorunsuz olmasını istiyorsanız, online’a geçirmeniz gereken finansmanınızın tek parçası bu değildir.
Muhasebenizi ve faturalandırmanızı buluta taşımak, aşağıdakiler dahil size bir dizi avantaj sunar:
- İşinizin finansal yönünü kolaylıkla yönetebilirsiniz.
- Nerede olursanız olun veya hangi cihazı kullanırsanız kullanın bilgilerinize her yerden erişim sağlayabilirsiniz.
- Müşterilerinizle çevrimiçi bağlantı kurmanın yollarını bulun
İşletmenizi internete taşımak ilk adımdır, ancak bunun karlı bir yolculuk olmasını istiyorsanız, müşterilerinizi internette bulmanız, onlarla bağlantı kurmanız ve onlara satış yapmanız gerekir. Müşterilerinizle çevrimiçi olarak bağlantı kurmanın aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı yolu vardır:
Sosyal medya
Sosyal medya, müşteri bulmak ve onlarla iletişime geçmek için harika bir yolu olabilir. Fakat burada önemli olan nokta, işiniz için hangi platformun en anlamlı olduğunu bulmaktır. Eğer sergilemek istediğiniz ürünleriniz varsa, Instagram gibi görsel bir platform, hizmet tabanlı bir işletmeyseniz, uzmanlığınızı paylaşmak için bir YouTube kanalı açabilirsiniz.
Dijital reklamcılık
Bir reklam bütçeniz varsa, dijital reklamcılık (Google AdWords veya Facebook reklamları gibi) müşterileri bulmanıza, hedefli mesajlar vermenize ve müşterileri web sitenize çekmenize olanak tanır. Fakat müşterilerinizle çevrimiçi bağlantı kurmanın herkese uyan tek bir çözümü yoktur. Sizin için doğru stratejiler işinize, müşterilerinize ve bütçenize bağlıdır. Bu yüzden işletmeniz için en iyisini bulana kadar farklı yöntemlerle denemeler yapın. Ardından, ideal müşterilerinizle sürekli olarak bağlantı kurmak ve pazarlama yapmak için bu yöntemleri kullanın.
- E-posta ile takip edin
Müşterilerinizle çevrimiçi bağlantı kurmak ilk adımdır. Ancak gerçekten çevrimiçi satışlarınızı artırmak istiyorsanız, bu bağlantıyı geliştirmeye devam edin.
Bu noktada e-posta pazarlama, müşterilerinizle iletişim halinde kalmanın harika bir yoludur. Bu yüzden kullanıcılar web sitenizi her ziyaret ettiğinde, onlara e-posta listenize kaydolmaları için birden fazla fırsat verin. Örneğin, web sitesini ilk ziyaret ettiklerinde bir açılır mesaj veya bir satın alma işlemi yaptıktan sonra ödeme sırasında bir kayıt kutusu ekleyin. Ardından, bu e-posta adresine sahip olduğunuzda, onlara pazarlama yapmaya ve nihayetinde çevrimiçi işletmeniz için satışları artırmaya devam edebilirsiniz.
Başlamak için tek ihtiyacınız olan, MailChimp veya Constant Contact gibi bir e-posta pazarlama platformudur. Platforma karar verdikten sonra, takipçilerinize pazarlama e-posta’ları göndermeye ve işletmeniz için satışları artırmak için e-posta kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Karar vermek için metriklere güvenin
Çevrimiçi bir işletme yönetirken, insanların web sitenizde ne kadar zaman harcadıklarından, e-posta’nızdaki bir bağlantıya kaç kişinin tıklayıp satın alma işlemine karar verdiğine kadar her şeyi ölçmek için kullanabileceğiniz araçlar vardır. Tüm bu veriler, işinizi nasıl ileriye taşıyacağınızı bulmak için son derece önemlidir.
Örneğin, Google Analytics size web sitesi trafiğinizin tam olarak nereden geldiğini söyleyebilir ve bu da bütçenizi ve kaynaklarınızı ileriye doğru nasıl harcayacağınıza karar vermenize yardımcı olabilir ya da pazarlama e-posta’larınızdan birine bir kupon eklediğinizi varsayalım. E-posta pazarlama platformunuz, bağlantıya kaç kişinin tıkladığını ve ardından kaç kişinin satın alma işlemi gerçekleştirdiğini izleyebilir. Çok sayıda tıklama ve satın alma işlemi almadıysanız, bir sonraki e-posta’nızla bazı şeyleri değiştirmeniz gerektiğini bilirsiniz.
- Geri bildirim isteyin
İşletmenizi internete taşırken müşterilerinize ne kadar iyi hizmet verirseniz, o kadar başarılı olursunuz. Müşterilerinize nasıl daha iyi hizmet verebileceğinizi bilmek istiyorsanız, tek yapmanız gereken onlara sormaktır.
Örneğin, siz web sitenizin kullanımının kolay olduğunu düşünebilirsiniz, ancak müşterilerinizle anket yaptıktan sonra, kategori sayfalarınızda gezinmeyi zor bulduklarını öğrenebilirsiniz.
Bu yüzden doğrudan müşterilerinizden geri bildirim almak, neyin işe yaradığını, neyin işe yaramadığını ve işinizi daha iyi hale getirmek için nasıl farklılıklar yapılacağını anlamanın en iyi yoludur.
Yukarıda sizinle online para kazanmaya başlamanız için gerekli olan adımları paylaştık. Bir girişimci ya da küçük işletme sahibiyseniz ve konu ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.