Dışarıdan baktığınızda Microsoft’u yazılım, oyun konsolu ve birtakım cihazlar satan bir şirket gibi görüyor olabilirsin ama işin gerçeği inanılmaz bir hızla bulut alanında büyümeye devam ediyor.
Elbette bu ilk bakışta belli olmuyor. Şirketin Temmuz – Eylül çeyreğini kapsayan son gelir raporuna göre 23,2 milyar dolar geliri ve 4,5 milyar dolar net kârı bulunuyor. Office yazılımından gelen bulut gelirlerinin ve herkese açık bulut sunucu servisi Azure’den gelen gelirlerin dahil olduğu “ticari bulut” gelirleri sadece 1,2 milyar dolar ile yazılım devinin satışlarının yüzde 5’ini oluşturuyor.
Fakat biraz daha yakından bakıldığında Microsoft’un ticari bulut gelirlerinin şirketin tümünden 11 kat daha hızlı büyüdüğü, sadece önceki çeyreklere göre iki katından fazla genişlediği görülebiliyor. Tüm şirketin gelirleri aynı zaman aralığı için sadece yüzde 11 büyümüş durumda. (Bu orana Microsoft’un Nokia’nın telefon birimini satın alışından sonra Temmuz-Eylül aralığında telefon satışlarından elde ettiği 2,6 milyar dolar dahil değil.)
Üstelik, Microsoft’un bulut ve “kurumsal servis” operasyonları ile alakalı brüt kârı çeyrek içerisinde neredeyse üçe katlanmış durumda. Bu kâr çeyrek içinde yüzde 194 artarak 805 milyon dolara ulaştı. Genel olarak Microsoft’un brüt kârı ise çok az artarak yüzde 8’e yaklaştı (yine Nokia hariç).
Bulutların üzerine çıkmak
Tüm bunlar uzun zamandır süregelen ve Microsoft’un Windows ve Office’e bağımlı eski bir yazılım şirketi olduğu görüşünün değişme zamanının geldiğini gösteriyor. Windows ve Office elbette büyüklükleri sebebiyle önümüzdeki senelerde de Microsoft’un işlerinde anahtar rolü oynayacaklar fakat daha da büyümüyorlar. Microsoft’un “cihaz ve tüketici lisansları” (yani tüketici bilgisayarları ve diğer cihazlar için olan Windows’ların) gelirleri tüketicilerin bilgisayarlardan tablet ve telefonlara devam eden geçişini göstererek yüzde 8,7 düştü. “Kurumsal lisanslar” (yani şirketler için olan Windows’lar) ise çeyrekte sadece yüzde 2,7 büyüdü.
Her iki segment de yüzde 92 ile yüzde 93 aralığında değişen brüt kâr oranı ile oldukça kârlı kalmaya devam ediyor. Gerçekten de 14 milyar dolarlık gelir ve 12,9 milyar dolarlık brüt kar ile tam manasıyla ana gelir kaynakları oldukları söylenebilir ancak bu kaynaklar genişlemiyor, hatta zaman ilerledikçe tersi bir durumun söz konusu olduğu söylenebilir.
Düz mantık genellikle yanlış çıksa bile farklı bir bakış açısı kazandırması için şunu düşünün: Microsoft’un bulut işi bu hızda büyümeye devam ederse (ki böyle olmayacağı neredeyse kesin) sadece dört yıl içinde tüm Windows işinin önüne geçebilir.
Microsoft her ne kadar yardımcı olarak kalsalar da elbette daha pek çok ilginç şeyler yapmaya devam ediyor. Surface tabletlerinin satışı çeyrek içinde ikiye katlanarak 1 milyar dolara çıktı. Toplam Xbox satışları da ikiye katlanmış durumda ancak Microsoft hâlâ Xbox 360 ile Xbox One’ı tam olarak birbirinden ayırmış değil, bu da ikincisinin övünülebilecek bir yanı olmadığını gösteriyor.
Şimdilik şirketin gerçek geleceği bulut gibi duruyor.
TechInside Analizi: Türkiye Açısından Ne Anlama Geliyor?
Her geçen gün bulut servis ve hizmetleri giderek artıyor. Öyle ki gelecek 3-5 yıl içerisinde kişisel cihazlarımızda hiç bir veri saklamıyor ve tümünü internet üzerinden kullanıyor hale gelebiliriz. Bu durumda dünyanın en büyük servis sağlayıcılarının veri merkezlerini barındırdığı ülkelerin dünya veri trafiğinde veri ihracatı yaparak milyarlarca dolar kazandığı bir ekosistem oluşurken Türkiye maalesef kendi ürettiği verinin ithalatçısı durumuna düşebilir. Bu sebeple Türkiye’de veri merkezlerinin hızla arttırılması, yatırımların teşvik edilmesi ve hatta küresel anlamda Türkiye’nin bir veri merkezi cenneti olması için politikaların belirlenmesi gerekiyor. Elbette 5651 gibi kanunları tartışırken bu vizyon nasıl ortaya konulacak şimdilik büyük bir muamma.
Ceo’su blutcu olan bir firmadan beklenen atak :) ayrıca çok doğru yoldalar ve bu işte bir numara zaten onlar.