MOBİSAD’ın 8’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı’nın ev sahipliğindeki toplantıya; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve sektör temsilcileri katıldı. Genel Kurul’da konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, 5809 Elektronik Haberleşme Kanunu’ndan kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik yasal düzenlemenin müjdesini verdi.
5809 Elektronik Haberleşme Kanunu’ndan kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik yasal düzenlemenin müjdesini veren Sayan, “Biz Adalet Bakanlığı ile bu konuda ciddi istişarelerde bulunduk. Bunun çözümü noktasında taslaklarımızı oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Meclis’in takvimine göre bunun yasalaşmasını bekliyoruz” dedi. Sayan, mobil iletişimde kaydedilen gelişme ve başarının, aslında bir takım oyunu olduğunu, MOBİSAD’ın elektronik haberleşme ve bilgi teknolojileri sektöründe çok önemli bir görevi yerine getirdiğini söyledi. Sayan, yaptığı çalışmalar sebebiyle MOBİSAD’a teşekkür etti.
BTK Başkanı Karagözoğlu: “1 milyar olan akıllı telefon kullanıcı sayısı 3,6 milyara ulaştı”
Konuşmasında Türkiye’nin 2020 sonu itibarıyla 83,6 milyon nüfusuyla Avrupa’nın en büyük ve gençlerin çoğunlukta bulunduğu ülke konumunda olduğunun altını çizen BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “2012’de dünyada 1 milyar olan akıllı telefon kullanıcı sayısı, geçtiğimiz yıl 3,6 milyara ulaşırken, bu sayının 2023’te 4,6 milyar olması bekleniyor. Son beş yılda satılan akıllı telefon sayısı yıllık ortalaması neredeyse 1,5 milyar adedi buluyor.
İnternete erişimde payı hızla artan mobil cihazların, önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da popüler hale gelmesi, 2025’e kadar internet kullanıcılarının neredeyse dörtte üçünün akıllı telefonlarını kullanarak internete erişmesi bekleniyor” dedi. Karagözoğlu, Türkiye’de imal edilerek kayıt altına alınan cihaz sayısının da yıldan yıla arttığına dikkati çekerek, “Bir önceki yıl ülkemizde imal edilerek kayıt altına alınan cihaz sayısı yaklaşık 900 bin seviyelerindeyken, 2020 sonunda bu sayı 1,1 milyonu aştı” diye konuştu.
Yerli imalat açısından BTK tarafından bugüne kadar 100’e yakın firmaya imalatçı takip kodu verildiğini anlatan Karagözoğlu, söz konusu firmalardan aktif olanlarının 6’sının mobil telefon cihaz imalatı yaptığını bildirdi. Karagözoğlu, faaliyetleri sebebiyle MOBİSAD’a teşekkür etti.
ATO Başkanı Baran: “Nihai müjdeyi vermeyi çok istiyoruz”
Etkinlik kapsamında konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, tüm dünyada bilişim teknolojilerinin hızla değiştiği bir ortamda sektörü takip etmenin önemini vurguladı ve MOBİSAD’ın bu anlamda Türkiye’nin önemli değerlerinden olduğunu belirtti. Baran, ATO’nun Telekomünikasyon Meslek Komitesiyle son yıllarda çok yoğun mesai yürüttüklerinin altını çizdi.
Baran, “Son 10 yılda bilişim teknolojilerinin değişiminde büyük rol aldı. MOBİSAD üyeleriyle beraber teknolojinin bu değişimini paylaşmak ve çözüm önerileriyle ilgilenmek çok değerli. 5809 Elektronik Haberleşme Kanunu özelinde birçok yer ile görüştük. Çözümü konusunda birçok yol arandığını söyleyebiliriz. Bu konu özelinde nihai müjdeyi vermeyi çok istiyoruz” dedi.
MOBİSAD Başkanı Turnacı: “Kamu ile sektör arasında köprü vazifesi görüyoruz”
Toplantının açılış konuşmasını yapan MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, ‘‘Sektörümüz; sosyal ve ekonomik katkılarıyla sağlıktan ulaşıma, finanstan sanayiye kadar birçok sektöre yön verirken, farklı sektörlerin ilerlemesi ve gelişmesinde adeta kilit konumunda yer alıyor. Ekonomik katma değer anlamında sektörümüz 170 bin doğrudan, 800 bin dolaylı istihdam sağlıyor.
Türkiye’nin köklü STK’larından biri olarak mobil iletişim sektörünün ülkemize ve insanımıza olan katkısını artırmak amacı ve gayretiyle çalışırken omuzlarımızdaki sorumluluğun da farkındayız. Çünkü sektörümüzün gelişimi, tüm sektörlerin gelişimi, sektörümüzün gelişimi ülkemizin gelişimi, sektörümüzün gelişimi insanımızın gelişimi demektir. Bu sorumluluk ve bilinç ile ülkemizin gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyoruz ve edeceğiz” dedi. Ayrıca Turnacı şu açıklamalarda bulundu:
“Son dönemde sektörel anlamda birçok önemli gelişme yaşadık. Sektörümüzü ilgilendiren birçok önemli karar alındı. Bu kararların alınmasında kamu ile sektör arasında köprü vazifesi oluşturduk. Sektörümüzün önemli bir konusu olan yolcu beraberinde gelen cihazlara yönelik düzenlemede etkin rol oynadık. Sektörün istihdam kayıplarının önüne geçen ve ülkemizin vergi kayıplarını engelleyen önemli bir düzenlemenin yolunu açtık. Basiretli esnafımızı doğrudan etkileyen 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile ilgili farkındalık çalışmaları yaptık. İlgili kurum ve kuruluşlarda gündemi sıcak tuttuk.
Umuyoruz Sayın Bakanımız da bu çabaları sonuçsuz bırakmayacak ve olumlu gelişmeleri yakın zamanda bizlerle paylaşacak. 2.el cep telefonları konusunda kullanılmış cihazların yenilenmesi için çıkan yönetmelikte konunun temelinde gündemi oluşturan ve tüm süreçlerinde aktif rol oynayan yine MOBİSAD oldu. Bu alanda ticaret yakında başlayacak ve cari açığa etkimiz önemli oranda azalacak. Son dönemde teşkilatlanma yapımıza verdiğimiz önemle birlikte yönetim kurulumuz ve il temsilcilerimiz ile birlikte daha organize ve yaygın bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü kurulduğu günden bu yana MOBİSAD’ın önceliği ülke menfaatidir. Önceliği ülke menfaati olmayan hiçbir gündemimiz yoktur, bundan sonra da olmayacaktır.”
Başkan Turnacı konuşmaların ardından sektöre katkılarından dolayı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Sayan, BTK Başkanı Karagözoğlu, ATO Başkanı Baran ve MOBİSAD’ın Onursal Başkanı Murat Dursun’a plaketlerini takdim etti. Başkan Turnacı yakın zamanda MOBİSAD Aile Ormanı’nı da hayata geçireceklerini açıkladı.
Genel Kurul Toplantısı’nda Başkan Turnacı, üyelerin oylarıyla yeniden başkan seçildi. Seçimin ardından yeni yönetim kurulu ilk toplantısını da gerçekleştirdi.