Drone’lar, yapay zeka, lazer sensörleri gibi teknolojiler artık koruma çalışmalarında kullanılıyor. Peki bu çalışmalar ne kadar etkili?
Teknolojiyi doğayı korumada başarılı olabilir mi?
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan bir rapora göre, gezegenin vahşi yaşam nüfusu, kaçak avlanma ve habitat kaybı gibi tehditlerle birlikte 1970’den bu yana %68 oranında azaldı.
Ancak dünya çapında, hayvanların korunması da dönüşüme uğradı. Bu nedenle dünyamızın vahşi yaşamını izleyenler sadece korucular ve kaçak avlanma karşıtı gruplar değil. Peki teknoloji hayvanların korunmasını modernize etmeye nasıl yardımcı oluyor?
Teknolojik yeniliğin en son göz alıcı örneği, devasa Kruger Ulusal Parkı’nın bir parçası olan Güney Afrika’daki Balule Doğa Koruma Alanı’nda bulunabilir.
Koruyucu kılıflara takılan kameralı telefonlar, hayvanların görüntülerini aktardı. Balule, Samsung ve Africam tarafından hazırlanan bu kaçak avlanma karşıtı pilot proje Wildlife Watch ile binlerce kişi evinde rahatça oturdu ve sanal korucu oldu. İzleyiciler şüpheli etkinlikleri bildirebildi, korucuları kaçak avcılar olasılığına karşı uyardı.