Techinside Google News
Techinside Google News

Yerli 5G projesi nasıl başladı?

Yerli haberleşme teknolojileri geliştirmek için kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK), BTK desteğiyle kuruldu. Peki yerli 5G projesinde düğmeye nasıl basıldı?
- Advertisement -

Yerli haberleşme teknolojileri geliştirmek için kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK), BTK desteğiyle kuruldu. 17 firmanın yer aldığı HTK, 3 yıl önce yerli 5G teknolojilerini geliştirmeye başladı. Kurulmadan önce yaklaşık yüzde 0.9 olan yerlilik oranını artırmayı hedefleyen HTK, sektöre faydalı olmak için mobil operatörler ile de koordineli şekilde hareket ediyor.

Haberleşme Teknolojisi Kümelenmesi’nin (HTK) hangi görevleri var?

Ülkemizde ve global pazardaki etkinliğini artırmak isteyen firmalar, güçlerini birleştirerek GTENT firmasını kurdu. Şirket, bölgesel pazarda haberleşme sektöründeki payını kısa vadede yüzde 10’a çıkarma hedefiyle çalışmalarını yürütüyor.

Yapılan çalışmalar neticesinde 5G teknolojisine erken uyum sağlamak isteyen ülkelerde faaliyetlerine başlayan GTENT, 2023 yılında ülkemizdeki 5G dönüşümü konusunda büyük rol oynuyor.
Haberleşme teknolojilerini geliştirme aşamasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yöneticileri ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK gibi kurumlar da destek sağlıyor.

Fiber altyapısı olmadan da 5G teknolojisinin kullanılabildiğini belirten GTENT Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Karaduman, “Yapmış olduğumuz ürünler arasında kıtalar arasında fiber kablo olmadan 5G sinyal aktarımını başarıyla gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

Türkiye, 5G altyapısı üretebilen 7 ülke arasında yer alıyor. Özellikle Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin gelişmesine katkıda bulunan 5G teknolojisi sayesinde üretim hızı ve otonom araç gibi kavramların daha da önem kazanacağı belirtiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir