Washington Üniversitesi araştırmacıları, deepfake haritaları için araştırma yaptı. Deepfake teknolojisi, artık birçok alanda kullanılıyor.
Deepfake uydu haritaları gerçeğine çok yakın
Deepfake kavramı veya yapay zeka tarafından üretilen sentetik görüntüler, öncelikle insanların istemsiz tasvirleriyle bağlantılıydı. Ancak farklı alanlarda da deepfake, tehlike haline gelmeye başladı.
Araştırmacılar, gerçek görünümlü ancak tamamen sahte şehirlerin haritalarını üretmek amacıyla uydu görüntülerini manipüle etmek için kullanılabileceğini gösterdi. Washington Üniversitesi’nden Bo Zhao liderliğindeki çalışma, deepfake’i haritacılığa uygulamanın içerdiği riskleri ve fırsatları göstermeyi amaçlıyor.
Ekip, üç farklı şehrin uydu görüntüleri üzerinde bir makine öğrenimi sistemi eğitti: Seattle, yakındaki Tacoma ve Pekin. Her birinin, tıpkı bir ressamın veya medyanın yaptığı gibi kendine özgü bir görünümü var. Örneğin, Seattle daha büyük yeşilliklere ve daha dar sokaklara sahip olma eğilimindeyken, Pekin daha monokrom yapıya sahip. Sistem bir sokak haritasının ayrıntılarını uydu görünümündekilerle ilişkilendirmeyi öğrendi.
Bu makine öğrenimi aracı, bir sokak haritası verildiğinde, bölgenin nasıl görüneceğine dair gerçekçi görünümlü sahte bir uydu görüntüsü ortaya çıkarıyor. İncelemeler, sahte haritaların gerçek harita kadar keskin olmadığını ve muhtemelen hiçbir yere gitmeyen caddeler gibi bazı mantıksal tutarsızlıklar olduğunu gösteriyor. Ancak ilk etap için bu haritaların oldukça gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz.