Techinside Google News
Techinside Google News

Çoğu şirket cevaplayamıyor! İnsanlar sizi nasıl algılıyor? Marka kimliği nedir?

"Marka kimliği nedir?" sorusunu cevapladığınız an hitap ettiğiniz kitleyi tanıdığınız andır. Müşterileriniz sizi nasıl algılıyor? Siz onlara göre kimsiniz?
- Advertisement -

“Marka kimliği nedir?” sorusunu cevaplayamayan binlerce şirketin olduğunu biliyor musunuz? Her şirket bu soruyu cevaplayabilir ancak bu kavramın asıl meselesi şu soruya cevap bulmaktır: “Kitlenizi tanıyor musunuz?” Bu soruya içi dolu olan bir cevap veremeyen her oluşum ne yazık ki marka kimliği kavramının ne kadar önemli olduğunu kavrayamaz.

Hedef kitlenizin sizi nasıl tanımladığı sizin aynada nasıl göründüğünüzü gösterir. Eğer sizi tercih eden kişiler onlara “[Şirketinizin ismi] denilince aklınıza ne geliyor?” diye sorulunca şirketiniz hakkında birbirinden çok farklı olan cevaplar veriyorsa sağlıklı bir marka algısı oluşturamamışsınız demektir.

Bu yazıyı okumadan önce sizi “Marka sadakati nedir?” sorusunun cevabını bulmaya davet ediyoruz. Eğer bu sorunun cevabını öğrenmek ve şirketinizin seviyesini bir anda devler ligine yükseltmek istiyorsanız aşağıdaki bağlantı adresine tıklayabilirsiniz.

Marka sadakati nedir? Neden önemlidir ve ne işe yarar? Müşteri kaybetmeye son!

Marka kimliği nedir?

Renk, tasarım, logo ve benzeri unsurlar “görünür unsurlar” olarak adlandırılır. Bu unsurlar, markanızın insanlar tarafından algılanmasını sağlar. Unutmayın ki böyle ufak ama çok önemli olan detayları atlayan markalar unutulmaya mahkumdur.

Zira insanların algısını istediğiniz gibi şekillendirmek için küçük ama etkili rötuşlar yapmalısınız. Müşterilerinizin zihninde bir imaj oluşturmak için şu adımları atlamadığınızdan emin olmalısınız:

— Akılda kalıcı olan bir isim kullanın.
— Logonuzu mümkün olduğunca sade ve basit ögeler eşliğinde tasarlayın.
— Sloganlarınızda en fazla 7 adet kelime kullanın.
— Çalışanlarınızı müşterileriniz ile etkili ve çözüm odaklı olan bir iletişim kurması için eğitin.

Markanızın imajı, çabalarınızın sonucudur. Marka kimliği ise imajınızın bir parçasıdır. Birçok kişi Apple’ın ürünlerini şu kelimeler ile tanımlıyor: Şık, yenilikçi, birinci sınıf, elit ve kullanışlı.

Marka kimliği nedir

Müşterilerinin zihninde bu izlenimi yaratmayı başaran Apple, bu yüzden en sevilen markalar arasında yer alıyor. Kendisinin kimliği ile imajı birbiri ile uyumlu. Satış başarısı denilince unutulmaz ve efsane olan şirketlerden birisi olmak için akılda kalıcı olan bir sosyal mesaja ihtiyacınız var.

Markalaşmanın ardındaki amaca hizmet eden faktör kimlik oluşturmaktır. Nihai amaç hatırı sayılır bir kâr elde etmektir. Etkili olan bir marka kimliği oluşturmak, etkili olan bir marka imajı oluşturmayı garanti etmez.

2017 yılında PepsiCo tarafından yayımlanan ve rengi beyaz olmayan insanlara saldıran polisleri protesto ettiği iddia edilen bir reklam milyonlarca kişiyi kızdırdı. Bu yanlış anlaşılma maalesef PepsiCo’nun imajını yerle bir etti. Bu şirket, etkili bir marka kimliği oluşturdu mu?

Etki faktörünün başarı kriteri farkındalık yaratmak olduğu için bu sorunun cevabı oldukça açık: Evet, başarılı bir marka kimliği oluşturdu. PepsiCo başarılı bir marka imajı oluşturdu mu? Hayır.

Marka kimliği

Mesajınızın nasıl anlaşıldığına odaklanın

Merkezi New York’ta olan 127 yıllık şirket, yayımladığı reklamda barışı ve huzuru vurguladığını söyledi. Buradan anlaşıldığı üzere ne kadar iyi niyetli olduğunuzdan ziyade mesajınızın nasıl algılandığı önemli.

PepsiCo’nun reklamında bir belirsizlik mevcut. Reklamdaki kişilerin neyi protesto ettiği belli değil ve bir kişi elindeki Pepsi kutusunu bir polise veriyor. Bu hareket, ilgili protestonun başarıya ulaştığını gösteren bir manzara ile bitiyor.

Milyonlarca kişi ise bu reklamın ırkçılığa ve polis şiddetine karşı olan  “Black Lives Matter” akımını küçümsediğini düşündü. 1893 yılından beri faaliyet gösteren bu kuruluş tarafından paylaşılan bu video kaldırıldı ve bir özür metni yayımlandı.

Pozitif olan bir marka kimliği oluşturmak, pozitif olan bir marka imajı oluşturmanıza imkân tanıyabilir. Olumlu ve güçlü olan bir marka imajı da marka sadakatinin oluşmasını sağlar. Kısacası müşterileriniz size bağlanmaya başlar.

Tidal ile Apple Music’in “pozitif ve güçlü marka kimliği + pozitif ve güçlü marka imajı = pozitif ve güçlü marka sadakati” formülüne uyması onların saygınlığını dokunulmaz kıldı. “Marka kimliği nasıl oluşturulur?” sorusunun cevabını bilen firmalar milyonlarca dolar kazandı.

Marka kimliği ile marka değeri arasındaki ilişki

Marka değeri soyut bir kavram olduğu için kendisinin başarı kriterine göre değerlendirilmesi zordur. Marka kimliği ise somuttur, net bir şekilde yorumlanabilir. Sizin şirket değeriniz müşterilerinizin büyük bir kısmını ilgilendirmez ancak logonuz ve sloganınız onları ilgilendirir.

Bir kişi sizin logonuzu gördüğünde kendisini güvende hisssedebilir ancak sizin 500 milyar dolarlık değeriniz o kişiyi güvende hissettirmeyebilir. Apple’ın elma şeklindeki logosu veya Nike’nin hızla savrulan bir objenin çıkardığı sesi temsil eden logosu size huzur verebilir.

Bir marka kimliği oluşturmak için birden fazla faktörü hesaba katmalısınız. Bu kimlik, şirketinizin misyonunu ve vizyonunu destekleyici bir yapıya sahip olmalıdır. Marka kimliği nasıl oluşturulur biliyor musunuz?

Pozitif ve güçlü olan bir marka kimliği nasıl oluşturulur?

1 – Şirketinizi ve sektörünüzü analiz edin.

2 – GZFT (SWOT) analizi yapın. SWOT analizinin ne anlama geldiğini öğrenmek için hazırladığımız ilgili yazıyaburadan ulaşabilirsiniz.

3 – Sektörünüzde nasıl bir başarıya imza atmak istediğinizi belirleyin. Marka kimliğiniz bu amaca hizmet etmelidir. Örnek: Bir otomobil üreticisi zengin olan kişilere hitap edecekse lüks kavramına ve yüksek kaliteye odaklanmalıdır. Bu üreticinin otomobillerini tercih eden kişiler kendisini özel hissetmelidir. Reklamlar bu stratejiye göre hazırlanmalıdır ve reklamların yayımlandığı medya araçları zengin olan kişilerin tercih ettiği araçlar olmalıdır.

4 – Hitap ettiğiniz kitleyi tanımlayın. İnsanların arasına karışın. Anketler yapın. Mümkünse insanlarla birebir konuşun ve onların bir üründe neler görmek istediğini sorun. Eğer diş fırçaları üretiyorsanız insanlara şu soruyu sorun: “Sizce bir diş fırçasında hangi özellikler olmalıdır?” Bu soruyu ters bir şekilde de sorabilirsiniz: “Bir diş fırçasında görmeye tahammül edemediğiniz eksiklikler nelerdir?”

5 – Müşterilerinizin kişiliğini analiz edin ve sloganınızı ona göre belirleyin. Tutarlı bir algı yaratmak bütün olumlu özellikleri bir arada toplamak demek değildir. Misyonunuzla, vizyonunuzla, hitap ettiğiniz müşterilerin kişilikleriyle ve insanların sizden bekledikleriyle uyumlu olan bir marka kimliği yaratın.

6 – Apple ile özdeşleşen Steve Jobs, Apple mağazalarını didik didik incelerdi ve en ufak bir detayı bile gözden kaçırmazdı. Bu bağlamda Apple’ın markalaşması tesadüf değil. Önemsiz gibi gözüken her detaya saygı gösterin ve ona vakit ayırın.

Sizce marka kimliği nedir? Marka kimliği oluşturma konusunda nasıl bir strateji üretmek isterdiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileği ile! Esenle kalın.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir