İlk çıktığında Android’in arkasındaki fikir çok basitti: BlackBerry’nin kullandığına benzer bir yazılımı açık kaynaklı ve ücretsiz yap ve böylece herkes kullansın. Dolayısıyla Microsoft ve RIM (değiştirilmeden önce BlackBerry’nin firmasının adı) arkada kalarak toz yutsun.
Sonra sahneye Apple çıktı ve Anroid’in hedefi BlackBerry yerine iPhone olarak güncellendi. Ve işler gerçekten de patladı!
Donanımcılar mest olmuştu. Google yazılımı her zaman bedava yapardı. O yazılımı mühendislere vererek ürettikleri telefonun içine de koydun mu… Gelsin kârlar! Artık yazılımcılara kaynak şelaleleri akıtmaya gerek yoktu!
Ancak bir on yıl sonra işler hem çok iyi hem de çok kötü gitmeye başladı. Artık herkes bir akıllı telefon istiyordu. Akıllı telefon satışları tost makinelerinden bile büyüktü. Hatta televizyonlardan bile. Bir aile tek bir telefonla idare etmiyor, her bir bireyi akıllı telefon istiyordu.
Ancak ters giden bir şeyler vardı. Tüm zengin gözler Apple’a çevrilmişti. Öyle ki sonunda kârlar kuşa dönmüştü. Piyasanın düşük sınıfında ise çok çetin bir rekabet vardı. Öyle ki bir telefon almak isteyen kullanıcının yapacağı tek şey birbirine benzer telefonlar arasından en ucuzu seçmek oluyordu. Böylece fiyatlar düştü, düştü..
Ve birden herkes zarar etmeye başladı. HTC, güzel telefonlar yapmasına rağmen zarar etti. Sony, dünyanın en güzel telefonlarını tasarlamasına rağmen zarar etti. Öyle ki şu an telefon birimini kapamayı dahi düşünüyor. Her bir Android telefonu zarar etmeye başladı. Bundan sadece Samsung kurtulabildi, o da pazarlamaya yılda 14 milyar dolar gibi çılgın bir bütçe ayırmak zorunda kaldı. Ancak o da son yıllarda düşüşü gördü.
Ve günümüzde üst sınıf Apple’a, düşük sınıf ise Xiaomi ve Micromax gibi ucuz telefon üreticilerine kaldı.
Ve bu problemin çözümü yeni bir problem olarak ortaya çıktı.
Android, markaların sonu olmuştu
Yazılım geliştiriciler için birçok farklı ekran çözünürlüğü ve işletim sistemi versiyonları için yazılım geliştirmek işkence haline gelmişti. Üstelik yazılımları müthiş olsa bile kullanıcılar para vermeye çekiniyorlardı. Kaçınılmaz olarak reklama yönelmek durumunda kaldılar.
Android yakın zamanda ölmeyecektir ancak kullanıcıların aklında düşük fiyat ve kötü bir deneyimi çağrıştıran bir zehir haline gelebilir. Sadece kullanıcı deneyimini önemsemeyen, daha çok kar isteyen, üretmeyen üreticiler tarafından sevilir hale gelecektir.
Google ise buna izin vermeyebilir zira hem akıllı hem acımasız olabildiğini biliyoruz. Bir üçüncü seçenek ise Google henüz kimsenin görmediği bir şeyi görmüş olabilir.
Bu yazının orjinali Quora üzerinde sorulan bir soruya Glyn Williams‘ın veriği bir cevap olarak yayınlanmıştır.
Bu konu bundan daha güzel açıklanamazdı sanırım. Yalnız işin gerçekten gidişi şu yönde; piyasa da en pahalı ve en ucuz olan telefonlar kalacak.
tamamen Apple fanı bir yazarın düzenlediği bir yazı. Android bitecekmiş? bitince beni bulun haha
haha okudugum en sacma Apple ovgusu.
çok alakasiz bir yazi olmus. Apple okadar övülmüski yazida …..
Google zaten hedefini belli etti artık kostumizasyona sıfır izin veriyor buna saatler ve arabadalardaki sistemlerle başladı bile
Html kodunun içinde şöyle bir satır göreceksin Android, markaların sonu olmuştu git onu değiştir bir zahmet. Hatta direk haberi sil gitsin.
Windows Phone işte bu noktada devreye giriyor.
Geliştiriciler için standartları olan bir geliştirme ortamı, cross platform ve multiple device desteği ile telefon için kodladığınız uygulaamnın görünümünü uydurarak responsive design yapar gibi desktop’ya uyarlama.
Alt sınıftan üst sınıfa kadar pergelin kolları açılmadan benzer bir hız ve deneyim.
Öte yandan kapalı bir sistem olmasından dolayı, “twitter uygualaması yükledim, telefonum donmaya başladı” gibi problemlerden uzak.
Evet eksikleri çok fazla WP’nin ancak MS “baby steps” diyerek yoluna devam ediyor. Özellikle satya nadella “mobile first & cloud first” bir şirkey istoyurm açıklamaları ile MS’in eninde sonunda pazarın orta segmentine hatta belki enterprise’larla daha yakın çalışarak üst segmentlere çıkmasını da sağlayabilir.
Android açık bir işletimsistemi olduğu için hiçbir zaman sevmeyeceğim. Yazılım donanım birbirinden ayrılırsa o işte ben yokum. Android Samsung HTC gibi firmalara dağıtıldığı için ayakta. Aa tabi 200 liralık ne idüğü belirsiz telefonları kullananları saymazsak. Ben onlarla aynı işletim sistemini kullanamam.
Çok güzel yazı olmuş. Android fanları hazmedemiyor gerçekleri.
Burda android bitecek demiyor ki. Android kullanarak markasiyla ust duzeye oynayanlar zarar edecek diyor. Su anda olan o. Ust duzey android yerine cinli firmalar pazari allak bullak etti. Cinliler ayni donanimi daha ucuza satiyorlar. Bu da diger ureticileri zorluyor.
Aslinda bu androidin kari da olabilir. Cunku insanlar iphone a o kadar para vereceklerine yine ust duzey olan ama ucuz androide yonelebilirler.
Burada androidin kendine ne yol cizecegi onemli. Yine yazilimi firmalarin insiyatifine mi birakacak, yoksa kendi yazilimini ve cabuk guncelleme taktigini mi sececek.
Birde market duzenlemesi yapti mi android duzelir.
keske okuduğunuzu anlayıp yorum yapsaydınız. adam android ölecek vurgusu değil android kullanan firmaların öleceğini vurgulamış. gerçi yazarında anlatım aktarım eğitimine ihtiyacı var. o ayrı konu. bir geliştirici olarak, yazarın doğru noktaya vurgu yaptığını söyleyebilirim. iş geldiği zaman herkes önce ios uygulaması geliştirtmek istiyor. lokal mantığın yürüdüğü konumda adamlar da haklı 10bin tl bağlayacağı işte ya stabilite ya da para kazanmak istiyor. apk mantığı yürüdüğü sürece android market tamamen çöplük olacaktır.
Android, telefon kullanıcılarının ilk tercih sebeplerinden biridir. Hatta çevremde telefonun özelliği hakkında ilk sorulan sorulardan biri telefonun android mi sorusu.
bu ne apple fanatizmidir arkadaş serbest piyasa burası samsung, lg nasıl tutunduysa diğer firmalarda o şekilde tutunsaydı android telefonun üzerinde sırf isim yazıyo diye fiyatları pahalı tutmasaydılar. Androidin olmadığını düşünelim pazar iosun tekelinde kalırdı daha mı iyi olurdu soruyorum fiyat daha yüksek olacaktı belki orta gelirli bir aile akıllı telefon alamayacaktı hatta bugün apple alan birisi bile öyle bir ihtimalde apple alamayabilirdi. Yazarın tuzu kuru olabilir ama dünya çapında herkesin böyle bir geliri yok. Onlar alışmışlar herşeyi birinin tekelinde yaşamaya ve tabi marka takıntısına.
Android micrsoft xp gibi özgür çalışmayı seven bir platform her düzeyde insanlara hizmet edebilen bir platform bide sony htc gibi platformlar batmalarinin sebebi ac gozlulukleridir kir mesela şirketler 700dollara piaysaya cikarilar hem daha cok satış istiyolar Mesela cinli şirket miui oneplus oppo gibileri ise 300dollara piysaya telefon cikariolar üstelik donanimi onlardan daha iyi
Apple fan kokusunu alıyorum bu yazıda… Sony,HTC madem batıcak neden hala batmadılar ki Sony bu akıllı telefon departmanını kapatmaz bu tamamen uydurmasyon öykülemedir.
Android , IOS yada Microsoft funı felan değilim elimde 3 yazılım ile çalışan üst düzey cihazlar mevcut fakat diğer ikisi android kadar rahat ve kullanışlı değil özellikle 4.4 kitkat ile beni sürekli yeni bir telefon alma ihtiyacından da kurtarmış bulunuyor.