Bu yılın başında Harvard Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı 3D yazıcılar ile insan dokusu üretmeyi başararak yapay insan organı elde etmedeki en büyük problemlerden birini çözmeyi başarmışlardı. Bu başarının verdiği ilhamla araştırmacılar şimdi daha karmaşık bir hedef olan tam teşekküllü bir böbrek yapmak için kolları sıvadılar.
MIT Technology Review’in düzenlediği EmTech konferansında konuşan Harvard’dan Profesör Jennifer Lewis, henüz tam fonksiyonel organ üretmenin çok uzak bir hedef olduğunu; ancak ekibinin böbrekler içerisinde bulunan ‘nefron’ adlı parçacıkları üreterek önemli bir gelişme kaydettiğini belirtti. Yapay nefronlar ile birlikte ilaç firmaları ilaçların böbrekler üzerindeki etkisini daha çabuk ölçebilecek ve doktorlar böbrekleri daha detaylı bir şekilde çalışabilecek.
Profesör Lewis’in ekibi kan damarlı bir doku üretmek için yeni 3D basım mürekkepleri ve başlıkları geliştirdiler. Bu bileşenler sayesinde birbirine bağlı hücreler üretmeyi başaran ekip aynı yöntemi kullanarak böbrek içindeki kanı süzmeye yarayan yapıyı da taklit etmeyi başardı.
Lewis, organlar olarak böbreklere yoğunlaşmalarının sebebini böbreklerin tüm organ nakillerinde yüzde 80’lik bir payı oluşu olarak gösterdi. Profesör Lewis daha karmaşık olan doku türlerini üretmek için şu anki baskı tekniklerinin yetersiz kalacağını dolayısıyla önlerinde çok uzun bir yol olduğunu söyledi.
Bu gelişmeler Türkiye’de teknolojik desteklerin ve araştırmaların da ne yönde gelişmesi gerektiğine dair bize yol gösteriyor. Henüz mevcut ve yaygın teknolojilere sahip bir yazıcı bile üretebilmiş değiliz. Otomobil motoru üretmeye çalıştığımız bir dönemde dünya elektrikli araçlara geçiş yapıyor. Sağlık sektörü ise çok farklı bir alanda kendine yeni bir kulvar açıyor. Umarız ki bu kulvarda varlık gösterebiliriz.