Z kuşağı olarak adlandırılan demografik grubun önemi her geçen gün artıyor. 2030 yılında dünyada çalışan kişi sayısının 1 milyarı geçeceği düşünülüyor. Intel tarafından yapılan bir araştırma raporunda şaşırtıcı sonuçlara yer verildi.
Bu raporda “Z kuşağının iş hayatından beklentileri nelerdir?” sorusu yanıtlandı. Birleşik Krallık’ta yapılan bu araştırmaya 2000 kişi katıldı. Bu araştırmanın 18 – 24 yaş arasını kapsadığı ve Intel’e yardım eden kişilerin çalıştığı açıklandı.
Alfa Kuşağı geliyor
Z kuşağı nelerden hoşlanır ve nasıl bir iş dünyası istiyor?
Çeşitlilik kavramı ve aidiyet duygusu hakkında hazırladığı raporlar ile tanınan Megan Stowe, Z kuşağında yer alan bireylerin kendi seslerini bu iki kavram aracılığıyla duyuracağını söyledi. Zira kendisine göre bundan sonra çalışanları yönetmek çok daha zor olacak.
Kaynak yönetimi konusunda uzman olan Stowe, iş yerlerinin artık cinsiyete, etnik kökene, engelliliğe ve cinsel yönelime bağlı olan ayrımcılıklara çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Genç bireyler ayrımcılık sorunlarının olmadığı iş yerlerinde çalışmak istiyor.
Intel’in yayımladığı ilgili raporda Z kuşağının bu tür ayrımcılıklara maruz kaldığı belirtildi. Megan Stowe, şirketlerin kapsamlı ve çeşitliliğe odaklanan bir iş ortamı yaratması için hızlanması gerektiğini söyledi. Stowe, Z kuşağının maaş ve kariyer olanaklarının yanı sıra farklılıklara da çok dikkat ettiğini belirtti.
Çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramlarının en az maaş kadar değerli olduğuna inanan Z kuşağı, farklı bakış açılarına değer veren ekiplere ilgi duyuyor. Bu bağlamda 18 – 24 yaş arasında olan kişilerin iş dünyasına dair beklentileri farklılıkların hoş görülmesi ile doğrudan bağlantılı.
Ön yargılara ve ayrımcılığa son derece karşı olan bu kuşağın sorulara verdiği cevaplar oldukça ilginç. Intel’in raporunda dikkat çeken bulgular, geleceğin iş dünyasını şimdiden şekillendirmeye başladı. Peki gençler neler söylüyor?
Z kuşağının iş hayatından beklentileri
- Z jenerasyonu çeşitliliğe ve aidiyet duygusuna önem veren şirketlerin sunduğu kariyer olanaklarını seçecek: 18-24 yaş arası gençlerin yarısından fazlası (% 56), azınlıkları temsil eden kıdemli bir liderin olmadığı iş yerlerinden gelen tekliflere sıcak bakmıyor.
- Bu jenerasyonun ayrımcılığa maruz kalma olasılığı daha fazla: 2000 kişinin yüzde 39’u cinsiyete, yüzde 31’i dış görünüşe, yüzde 26’sı etnik kökene ve yüzde 21’i cinsel yönelime bağlı olan ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi. Ayrımcılık sorunlarının en çok yaşandığı kuşağın Z kuşağı olduğu belirtildi.
- Çeşitlilik ve aidiyet duygusu kavramlarının herkesi kucaklaması gerekiyor: Z kuşağı, iş verenlerin her kesime hitap etmesini ve iş yerlerinin LGBTQ+ dostu olmasını istiyor.
- Çeşitlilik kavramı işin değerli olmasını sağlar: Katılımcıların yüzde 42’si çeşitliliğin önemli olduğunu söyledi. Onlara göre farklılıkların hoş karşılanması daha fazla deneyimin elde edilmesini sağlıyor ve insanların biribirine daha fazla anlayış göstermesine olanak tanıyor. Katılımcıların yüzde 40’ı ise çeşitlilik kavramının kimsenin arkada bırakılmadığı ve önceliğin insana verildiği iş yerlerini temsil ettiğini aktardı.
Ankete katılanların yüzde 33’ü kendi anlayışına ve motivasyon yöntemine uygun olan bir iş yeri bulma konusunda endişeleniyor. Yüzde 36’lık kısım ise maaş konusunda endişeli. 680 genç, kendisine gelen ve birbirine benzeyen iş ilanları arasında seçim yaparken çeşitlilik konusunda en iyi olan şirketi seçtiğini tebarüz etti.