TechCrunch editörünün yazdığı bir makaleye göre Apple, kodlama bilgisi olmadığı halde şık iPad dergileri oluşturmak isteyenler için tasarlanmış bir platform sunan Hollandalı girişim Prss’i satın aldı. Platform 2010 yılında kurulmuş ve 2012 yılında Apple Küresel Geliştiriciler Konferansı (WWDC) sunumunda Apple CEO’su Tim Cook’tan övgü almıştı. Prss’in ne kadara satın alındığı bilgisi henüz paylaşılmadı.
Peki, Apple neden PRSS’i satın almış olabilir?
Bu soruyu Türkiye merkezli faaliyet gösteren ve dijital dergi yayın platformu sunan Valensas’ın kurucu ortaklarından Akın İdil‘e yönelttik. İdil öncelikle iki noktaya dikkat çekiyor; “Birincisi iOS ortamı için dergi yayınlamak istediğinizde Apple’ın sunduğu tek bir merkezi yönetim sistemi bulunmuyor” diyor. Burada Valensas veya Prss veya Adobe gibi çözüm (platform) sağlayıcılar ile çalışmak gerekiyor. Çalışmalarınızı iOS ortamına aktarırken diğer işlemleri ya hizmet aldığınız servis sizin için sağlıyor veya bunu siz kendiniz gerçekleştiriyorsunuz. “Apple bir dergi sattığınızda sadece belli bir fiyata bir ürün sattığınızı biliyor. Hangi derginin kaçıncı sayısı satıldı? Bu bilgiyi biz tutuyoruz” diyor İdil.
“İkinci konu ise pek çok derginin şu anda Newsstand için iBook Creator ile oluşturulmamış olması. Bu dergilerin hepsi birer uygulama gibi çalışıyor” diyor İdil ve ekliyor; “Apple’ın tüm bu dergileri Newsstand içindeki bir varlığa dönüştürmek istediğinizi düşünüyoruz.”
Apple iPad ile devrimsel denilebilecek bir pazar oluşturmayı başardı. Newsstand ile yayıncılara yeni bir dünyanın kapılarını açtı. Ancak bu kapıdan geçmek düşünüldüğü kadar kolay değildi. Şimdi Apple kendi hedefleri için hem bu kolaylığı sağlamak hem de tek bir platform üzerinden tüm çözümü sunmak niyetinde olabilir. Bu durum günün sonunda tüketiciler açısından çok büyük bir değişiklik anlamına gelmese de dijital yayın platformu sunan firmalar için bir tehdit oluşturuyor.
Peki, bu tarz platformlar sunan firmalar ne yapacak? Aslında cevap için çok uzaklara gitmeye gerek yok zira bunu Valensas’ın bir süredir üzerinde çalıştığı ve seri üretime geçirdiği Veacon teknolojisinde görüyoruz. İdil Veacon ürünlerini kendi dergi platformlarının içine entegre ettiklerini söylüyor. Bu şu anlama geliyor; yenilikçiliği sürdürdüğünüz sürece bu pazarda oyun sahasını tüketmek öyle kolay değil.