Techinside Google News
Techinside Google News

COVID-19’un yerel işletmeler üzerindeki etkisi

yerel dükkan ve mağazalara bağlılık arttı. İşte COVID-19 döneminde yerel işletmeler için yapılan araştırmanın sonuçları...
- Advertisement -

Pandemi nedeniyle birçok alışkanlığımızın değiştiğini artık söylemeye gerek yok. Son yapılan araştırmalar, tüketicilerin karantina dönemindeki alışveriş tercihlerinin de önemli ölçüde değiştiğini gösteriyor. Mastercard‘ın araştırması da bu araştırmalardan biri. Araştırmaya göre, yerel harcamalar yeni normalleşme sürecinde yükselişe geçtiği, karantina dönemi tüketicilerin yerel dükkan ve mağazalara bağlılığını artırdı.

Yerel işletmeler COVID-19’u nasıl geçirdi?

Mastercard tarafından yaptırılan araştırma, Avrupa’da COVID-19 salgın dönemi sonrası en hızlı sıçrama yapan küçük işletmelerin kasap, fırın ve manavlar olduğunu; COVID-19 pandemi döneminde e-ticarette yaşanan ivmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ortaya koydu. Bağımsız araştırma şirketi Fly, araştırma kapsamında Haziran ayında Avrupa çapında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 16 ülkede 10 bin kişi ile anket gerçekleştirdi.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de salgın süresinde yaşanan eve kapanma dönemi sonrası alışveriş yapan tüketicilerin yüzde 59’u, esnafın işlerinin düzelmesine yardımcı olmak için kendi çevrelerindeki dükkanları kullanmaya çalıştıklarını, yüzde 45’i ise karantina başladığından beri yakın çevrelerinde yeni dükkan ve mağazalar keşfettiklerini söylüyor.

Avrupa geneline bakıldığında, yakın çevresindeki dükkanları keşfedenlerin oranı 3’te 1 yani yüzde 34 seviyesinde kalıyor. Avrupa genelinde her 3 kişiden 2’si yani yüzde 65’i, Türkiye’de ise neredeyse her 4 kişiden 3’ü yani yüzde 71’i, alışveriş ve seyahatle ilgili tüm kısıtlamalar kaldırılsa bile, kendi çevrelerindeki yerel dükkanlardan alışveriş yapmaya devam etmeyi planladıklarını belirtiyor.

Türkiye’de her 5 kişiden 4’ü son birkaç aylık sıkıntılı sürecin çevrelerindeki ihtiyaç sahibi insanları daha fazla fark etmelerine yol açtığını, yüzde 54’ü kendilerinde topluluk bilincini daha da geliştirdiğini söylüyor.

Her 2 kişiden 1’i artık komşularına merhaba deme olasılıklarının daha fazla olduğunu belirtirken, yüzde 42’si de yerel dükkan sahiplerinin isimlerini bilmeleri gerektiğini düşünüyor.

Avrupa geneli ile kıyaslandığında Türkler’in bu konuda daha hassas olduğu görülüyor. Avrupa’da yaşanan sürecin çevrelerindeki ihtiyaç sahibi insanları daha fazla fark etmelerine yol açtığını söyleyenlerin oranı 5 kişiden 3’te, kendilerinde toplum bilincini daha da geliştirdiğini söyleyenlerin oranı da yüzde 47’de kalıyor.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de her 3 kişiden 1’i yerel kafeleri özlediğini, yüzde 33’ü de maddi sıkıntılarından kurtulmalarına yardımcı olmak için gelecekte yakın çevrelerindeki kafe ve restoranlarda daha fazla yiyip içeceklerini söylüyor. Yüzde 29’u kısıtlamalar sonrası dükkanlar kapılarını açtığında yerel kafe ve barlarından ‘paket servis’ aldıklarını söyledi.

Karantina dönemi sonrası bir sıçrama görmesi beklenen diğer dükkanlar arasında kuaför ve berberler geliyor. Tüketicilerin yüzde 56’sı evde saçlarını kendileri kesmek ya da aile bireyleri veya arkadaşlarına kestirmek yerine kendi kuaförlerini bekliyor.

Mastercard’ın araştırmasına göre Türkiye’de kısıtlamalar sonrası en hızlı sıçrama yapması beklenen 10 yerel işletme kategorisi şöyle:

Fırınlar
Manavlar
Kasaplar
Şarküteri / Mandıra
Yerel restoranlar
Berber ve kuaförler
Küçük butikler
Nalburlar / Hırdavatçı dükkanları
Yerel kafeler
Tekel bayileri

Mastercard’ın araştırması; Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna olmak üzere 16 ülkeyi kapsıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir