Financial Times (FT) yaptığı bir araştırmanın alt başlıklarından bir tanesinde ABD hükümetinin Silikon Vadisindeki şirketler üzerindeki gözetim rolü ve müşterilerin verilerini nasıl kullandığı ile ilgili artan endişelere odaklandı. Araştırmanın amacı bu endişelerden dolayı kullanıcıların çevrimiçi davranışlarında bir değişiklik olup olmadığını ortaya çıkartmaktı.
Bu nedenle FT, okuyucularının geçen yıl gizlilik endişeleri nedeniyle online alışkanlıklarını nasıl değiştirdiklerine dair hikayelerini içeren bir anket düzenledi.
Şimdiye kadar ankete 1.423 kişi katıldı. Ankete göre, her 5 kişiden 4’ü, alışkanlıklarının değiştiğini söyledi. Avrupalı katılımcılara göre, ABD’li katılımcıların alışkanlıkları daha fazla değişti. İşte Avrupalı ve Amerikalı katılımcıların davranış farklılıkları:
Araştırmaya göre FT okuyucularının neredeyse üçte biri sosyal medyayı kullanmayı bıraktıklarını söylemişler. Sadece dörtte biri arama motorlarını değiştirdiklerini söylemişler ve kullanıcıyı takip etmeyen arama motorlarını tercih etmeye başlamışlar.
Oranlar Amerika ve Avrupa arasında aynı kalmış. Ancak FT’ın 65 yaş üstü okuyucuları ile 25 yaş altı okuyucuları arasında, online davranışları açısından büyük bir fark ortaya çıkmış.
Anketin diğer başlıkları gelecek günlerde yayınlanacak. Bu başlıklarda, NSA skandalının dünyadaki online özgürlüğe karşı nasıl bir rol oynayacağı ve Google’ın Avrupa’daki yumuşak gücü incelenecek.
Bu araştırmalar gösteriyor ki, günümüzde internet kullanıcıları günden güne gizliliklerine daha çok önem veriyorlar. Ülkemizdeki bilinçli internet kullanıcısı her geçen gün artıyor. Bu nedenle Amerika ve Avrupa’da gözlenen gizlilik ihlali endişesi, ülkemize de yansıyacaktır. Bu durum Türkiye’de geliştirilecek güvenliğe yönelik yerli yazılımlar için de bir fırsat oluşturuyor diyebiliriz.
Sadece eposta kullanmak, daha sosyal gibi duruyor. Doğrudan, bilinçli ve birey merkezli..
Yahoo, Altavista’lı günler.. Notebookumuz olacak ve sözde kişisel bakacaktık.. Office 2003 yüklemek için CD ricaları…
Dünya tininin şu görüntüsüne bakın. Peru yerlilerinin Nazka Çizgileri kadar geniş düşünemiyor. Copy-paste’ler.