Corona virüs salgını nedeniyle basın toplantıları da artık dijital olarak düzenleniyor. 17 Nisan günü dijital bir basın toplantısı düzenleyen Cisco da akıllı şehirler için geliştirdiği yeni çözümü LoRaWAN’ı tanıttı.
Cisco LaRoWAN çözümü ile akıllı şehirlerin sorunları çözülecek
Cisco Türkiye, Telcoset ve Armada iş ortaklığıyla LoRaWAN (Long Range Wide Area Network, Uzun Menzilli Geniş Alan Ağı) çözümünü tanıttı.
Nesnelerin İnternet iile gelişen sistemlerin sayısı tüm dünyada artıyor. Bu da verilerin uzak mesafeye güvenilir bir şekilde aktarılmasının ve düşük güç tüketiminin önemini ön plana çıkarıyor.
Cisco’nun yer aldığı LoRa Alliance da burada devreye girerek mesafe sınırlaması, haberleşme maliyetleri ve yüksek enerji kullanımı gibi zorlukları ortadan kaldırıyor.
LaRoWAN çözümü; şehir çevresindeki yerleşim alanlarında 15 kilometreye kadar, kentsel alanlarda ise 5 kilometreye kadar kapsam sağlıyor. Bu sırada ise daha uzun pil ömrü sunuyor.
Wi-Fi ve hücresel iletişim teknolojilerinin yapamadığını başaran LoRaWAN’ın esnek ve güvenli mimarisi sayesinde sistem altyapıları daha uygun maliyetle devreye alınabiliyor.
Farklı uygulamaları kolaylıkla destekleyebilen LoRaWAN çözümü, akıllı şehir projelerinde sıklıkla tercih edilmesiyle öne çıkıyor. Su ve enerji tüketimi, akıllı aydınlatma sistemleri, park yeri yönetimi, akıllı sulama sistemleri gibi şehirdeki birçok kritik altyapı, LoRaWAN üzerinden takip edilebiliyor.
Konuyla ilgili basın toplantısınad konuşan Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru şunları söyledi:
“LoRaWAN çözümümüz, bir şehrin yönetilebilmesi için gereken kritik altyapıları kolaylıkla takip ederek yetkililerin gereken durumlarda hızlıca aksiyon almasını ve kent yaşamında karşılaşılan günlük sorunların önüne geçebilmesini sağlıyor.”
Ayrıca Cisco Orta Doğu ve Afrika CTO’su Osama Al-Zoubi de şunları söyledi:
“Amacımız, kamu ve özel sektör ile iş birliği yaparak dijital dönüşümü sağlamak ve inovasyonun hızını artırmak. Akıllı binalar, akıllı fabrikalar, akıllı üretim ve akıllı şehircilik konseptleri artık hayatımızın doğal bir parçası haline geliyor. Endüstri 4.0 ile birlikte bu kavramların kurumsal uygulamalarını görmeye başladık. Nesnelerin İnterneti de Endüstri 4.0’ın omurgasını oluşturuyor. Birçok şirket, üretimin yanı sıra lojistikten hizmet alanlarına hatta Ar-Ge’ye, başarının anahtarını Endüstri 4.0’da görüyor. LoRaWAN teknolojisi ile mesafe sınırlaması, haberleşme maliyetleri, yüksek enerji kullanımı gibi zorlukların üstesinden kolaylıkla gelebiliyoruz. Bununla birlikte endüstriyel alanlarda üretim verimliliğini ölçebiliyor, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sunuyor ve tarımsal alanlarda toprakla ile ilgili ölçümler yapabiliyoruz. Şehir yönetiminin dijital dönüşümünü Orange, KPN, Swisscom, Tata, SKT ve NTT gibi dünyanın dört bir yanındaki öncü telekom şirketleriyle gerçekleştiriyoruz. Hem Türkiye’nin lider telekom şirketleriyle hem de değerli iş ortaklarımızla birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.