MIT, ABD’de Coronavirüs hastalarının uzaktan tedavi edilmesine destek olacak çok önemli bir teknoloji geliştirdi.
Çok hassas WiFi dalgalarıyla nefes sayımı ölçümü
Coronavirüs tedavisi yaparken 9000 doktorun virüsü kapması üzerine, hastalarla mümkün olan en az temas yöntemi üzerine çalışan MIT’ın geliştirdiği WiFi cihazı, hem Coronavirüs hem de gelecekteki başka bulaşıcı virüslerin tedavisi sırasında doktorların hayatını kurtarabilir.
Karantinaya alınan hastanın bulunduğu odaya veya evine yerleştirilecek olan bu WiFi cihazı, yaydığı dalgaların geri dönüşüne göre hastanın nefes sıklığını, uyku düzenini ve hareketlerini tespit ederek yapay zeka yardımıyla analiz edebiliyor. Göğüs hareketlerini bile çok detaylı şekilde tespit edebilen cihaz böylece doktorlara hastanın genel durumu hakkında kapsamlı bir rapor sunabiliyor. Covid-19 hastalarında virüsün akciğerleri tahrip etmesi halinde, dakikadaki nefes sayısı artış gösteriyor. Hasta nefes almakta zorlandığı hareketleri ve uyku düzeni değişiyor. Halsizlik başlıyor.
Doktorlar bu yeni yöntemle, hastaları sürekli ziyaret etmek zorunda kalmadan, gelen raporlara ve hastanın ateş, öksürük, baş ağrısı gibi diğer şikayetlerini de göz önüne alarak, tedavi yöntemi geliştirebiliyorlar.
Emerald ismi verilen bu cihazın kısa sürede ABD’deki hastanelerde Coronavirüs hastalarını takip etmek için kullanılmaya başlaması bekleniyor.