Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla dijital medya ve mobil tüketimde belirli bir artış söz konusu. MMA Türkiye bu değişimi ele alıyor
Mobil Pazarlama Birliği Türkiye (MMA Türkiye) içinde bulunduğumuz koronavirüs döneminin dijital medya ve mobil üzerindeki etkisini araştırdı. MMA Türkiye bu amaçla eğitim, iş, oyun, sosyal, eğlence, e-ticaret, sağlık ve yemek getirme uygulamalarını inceledi.
Korona virüsünün etkileri aşamalar halinde ortaya çıktı. Son dalga salgının ortaya çıkması ile işletmeler ve hükümetler daha ciddi önlemler almaya başladı. Bunlara; sokağa çıkma yasakları veya ülkemizde olduğu gibi kalabalık ortamların ortadan kalkması için kafe, mağaza, spor salonu gibi işletmelerin geçici olarak kapatılması örnekleri verilebilir. Çin’de başlayan ilk dalga, takibinde İtalya, Japonya ve Güney Kore, ardından Fransa ve Almanya, şimdi de ABD ve Birleşik Krallık’ta mobil ekonomi üzerindeki etkisinin göstergelerini görmek mümkün. İnsanlar evde kaldıkları dönemlerde, haberleri takip etmek, rutin hayatındaki boşlukları doldurmak veya eğlenmek için mobil cihazlarıyla daha çok etkileşim haline girdiler. Örneğin; Çin’de Ocak ayında başlayan, sokağa çıkma yasağı ve karantina uygulamalarıyla beraber günlük mobilde geçirilen süre 5 saat gibi ciddi bir rakama ulaştı.
İş ve eğitim uygulamaları yükselişte
Çin’de Şubat 2020’nin ilk yarısında iş ve eğitim uygulamaları, 2019’daki haftalık indirilme ortalamasının yaklaşık 2 katı seviyesine çıktı. Bu dönemde en popüler olanlar, Huawei Cloud WeLink, DingTalk ve ZOOM Cloud Meetings uygulamaları oldu.
İtalya’da da bu yönelime benzer bir durum ortaya çıktı. Ülkenin karantina altına alınması gibi yaşanan ciddi gelişmelerden sonra Mart ayının ilk haftasında; Google Play ve İOS platformlarından iş uygulamalarında 761 bin indirme gerçekleşti. Bu rakam, 1 yıl önceki haftalık ortalama sayılarla karşılaştırıldığında yüzde 135 artışın göstergesi.
Hepimizin sanal toplantılar için sıkça kullandığı Zoom Cloud Meetings uygulaması ise 15 Mart’tan itibaren Türkiye App Store’da 1. sırada, bütün kategoriler sıralamasında ise 20 Mart’dan itibaren 3.sırada yerini aldı.
Kullanıcılar eğlenmek için mobil oyunları tercih ediyor
Karantina ve evden çıkma politikalarının artmasıyla birlikte kullanıcıların, eğlenmek için mobil oyunlar oynadığı görülüyor. Çin’de iş uygulamalarında yaşanan yönelim gibi oyun indirmelerinde de aynı artış söz konusu. Ayrıca, Şubat 2020 içerisinde haftalık oyun indirme oranı bir önceki yılın haftalık indirme oranı ile karşılaştırıldığında yüzde 80 oranında artış gösteriyor. Güney Kore pazarı da virüsten ilk etkilenen ülkeler kategorisinde yer alıyor. 23 Şubat haftası ortalama oyun indirmeleri, 2019 haftalık oyun indirme ortalamasına göre yüzde 35 artarak 15 milyon indirmeyi aştı.
Sosyal medya ve video izleme uygulamalarında etkileşim ve zaman geçirme artıyor
Oyun uygulamalarının yanı sıra, kullanıcılar bu süreçte, sosyal medya ve video izleme uygulamalarında da bolca zaman geçiriyor. Çin’de ilk salgın gelişmeleri boyunca TikTok uygulamasında kullanıcı başına harcanan ortalama sürenin yanı sıra Android kullanıcıların uygulamada geçirdiği toplam sürenin artışı da dikkat çekiyor. Sosyal medya uygulamalarına bakıldığında kullanıcıların platformlarda yaptığı paylaşımlar 275 milyonun üzerine çıktı. En çok paylaşım yapan kullanıcıların Japonya, ABD ve Güney Kore lokasyonunda yer aldığı görüldü. 21 Ocak – 11 Mart tarihine bakıldığında dünya genelinde salgın hakkında 275 milyon paylaşım gerçekleşti ve bu sayı ülkemizde 6,5 milyon civarında seyretti. Konuyla ilgili paylaşımlar cinsiyetler özelinde; yüzde 65 erkek ve yüzde 35 kadın kullanıcılardan oluşuyor.
E-ticaret ivme kazanmaya devam ediyor
Bu kategoride yer alan sitelerin de, 9-16 Mart tarihleri karşılaştırıldığında PC’de e-ticaret trafiğinde yüzde 15.10’luk bir artış oldu. “#evdekaltürkiye” kampanyasının başladığı 10 Mart’tan itibaren kullanıcının bu sitelere ziyareti artış gösterdi. 16 Mart’da ise bu trafik zirve yaptı. Zirve yapan günde en çok ziyaret edilen e-ticaret siteleri: 1.n11.com 2.hepsiburada.com 3.gittigidiyor.com 4.trendyol.com 5.cimri.com Dünyada yaşanan e-ticaret trafiğine bakıldığında ise Asya pazarında yüzde 32’lik bir artış yaşanıyor, karantina uygulamalarının devam etmesi sebebiyle de yaşanmaya devam edecek gibi duruyor. Özetle, e-ticaretin salgından negatif yönde etkilenmediği gözüküyor.
Öte yandan video izleme uygulamalarına baktığımızda; ABD’de Android telefonlar özelinde ilk 10 video akış uygulamasında kullanıcılar, 1-7 Mart haftasında 405 milyon saat video içerik tüketti. Roku ve Pluto.tv uygulamaları da ilk 10 uygulamaya girdiği göze çarpıyor. Bu yönelimler ABD’li vatandaşların yaşanan son olaylar nedeniyle evlere kapandığının ve mobil cihazlarından video içerikleri tüketerek vakit geçirdiklerinin önemli bir göstergesi.
Merceğimizi İtalya’ya çevirdiğimizde TV izleme oranı çocuklar özelinde yüzde 14,2, 15-24 yaş arası gençlerde ise yüzde 14,2’lik bir oranda arttı. Ayrıca, İtalya son çıkan gelişmeleri takip etmek amacıyla, haber sitelerinde yüzde 150’lik bir trafik artışı yaşandı. Yukarıda yer alan raporda ise; ABD ve Birleşik Krallık vatandaşlarının bu salgın boyunca normalden daha fazla yaptığı aktiviteler sorulduğunda, genel bakışta; kullanıcıların yüzde 38’i daha çok online haber okuduğu, yüzde 36’sı daha çok TV izlediği görülüyor.
Yemek çağırma uygulamalarına talep artıyor
Ofislerin eve taşınması, sosyal izolasyonun yaygınlaşması ile evlere kapanan kullanıcılar acıktıklarında yemek yapmak için ya dışarıdan yemek söylüyor ya da yemek yapacağı malzemeyi bu uygulamalar aracılığıyla getirtiyor. Bu etmenlerden dolayı, bu hizmetleri sağlayan uygulamaların da kullanımlarında gözle görülür bir artış söz konusu. İspanya, ABD ve Fransa’da bu kategorilerdeki uygulamaların oturum rakamlarında ciddi artışlar dikkat çekiyor. Fransa, özellikle 16 Şubat haftasında artış gösterirken, İspanya ve ABD takibi 1 Mart haftası itibariyle büyüme gösteriyor. Bu oturumlar; restoran araştırması, teslimatın durumu veya ürün satın alması olmakla birlikte gıdaya talebin de bir yansıması niteliğinde.
Ülkemizde bu kategoride yer alan Yemeksepeti ve Getir uygulamaları da temassız teslimat metodu ile salgın ortamına ayak uydurarak hem kullanıcıların hem de çalışanlarının sağlığını göz önünde bulunduruyor.
Kullanıcılar ruhsal ve beden sağlığı için sağlık uygulamalarına yöneldi
Mart’ın ilk haftasından itibaren ABD’de Android telefonların sağlık kategorisinde yer alan uygulamalarında zaman geçirme oranları artış gösteriyor. Evde vakit geçirme oranlarının artması, sosyal mesafe uygulamaları ve salgın haberleri nedeniyle içine kapanan kullanıcılar, meditasyon uygulamalarıyla mental anlamda kendilerini rahatlamaya ve stres kontrolü sağlamak için bu uygulamalara talep gösteriyorlar. Ayrıca, hareketsizlikten ötürü spor egzersizleri gösteren uygulamalar da evde spor yapmak isteyen kullanıcılar açısından kullanılan bir başka uygulama türü.
Seyahat ve otomotiv sektörü talep kaybı yaşıyor
Avrupa’da 2020’nin ilk çeyreğinde havaalanı trafiği yüzde 13,5’lik bir gerileme yaşamış durumda. Britanyalıların yüzde 21’i yaptığı tatil rezervasyonunu iptal ediyor veya hiçbir rezervasyon yapmıyor. Ayrıca, İtalya’da otomotiv en çok salgından etkilenen sektör oldu. Satışlar yüzde 72 oranında düşmüş durumdayken, yıllık karşılaştırmada Şubat ayı satışları yüzde 9’luk düşüş yaşadı.