Techinside Google News
Techinside Google News

E-ticarette corona virüs (Covid-19) etkisi

Stok yapmaya çalışan insanlar e-ticaret firmalarını kullanıyorlar. Peki bu durum e-ticaret alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdi?
- Advertisement -

 

İnsanların evlerde kalması, çeşitli alışveriş kısıtlamaları, kapalı merkezler derken e-ticaret hizmeti sunan firmalar için yeni bir çağın başlangıcı oluyor. Sokağa çıkma yasağı kaygısı ile stok yapmaya çalışan insanlar, sokağa çıkmanın güvenli olmadığını düşündükleri için e-ticaret firmalarını kullanıyorlar. Peki bu durum e-ticaret alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdi, istatistiklerle inceleyelim.

E-ticarette corona virüs etkileri

Öncelikle belirtmek isterim ki aşağıda vereceğim rakamlar çeşitli istatistik ve e-ticaret sitesi sahipleri ile birebir yaptığım görüşmeler aracılığı ile edindiğim ortalama rakamlardır. Bu yüzden platformlara bölündüğünde sapmalar yaşanabilir.

Veriler e-ticaret sektörünün yoğun bir şekilde çalışmalara devam ettiğini ifade ediyor. Ürün satışlarında son 30 günlük rakamlara bakarsak yüzde 25’lik bir artış görünmekte. Ancak, satışı yapılan ürün kategorilerinde ciddi bir değişkenlik var. 

Hijyen ürünlerinin satışları 2 kat artış gösterdi!

Deterjan, sabun, dezenfektan, eldiven, maske, tuvalet kağıdı ve kolonya satışları e-ticaret sitelerinin stoklarını zorlar duruma geldi. Burada medyanın payı da oldukça yüksek. Özellikle sabun, dezenfektan ve kolonya üzerine haber yapılması bu 3 malzemenin satışını ciddi anlamda artırdı. Hatta devlet bu ürünlerin üretimi için meslek liselerini fabrika olarak kullanmaya başladı. 

Sanal market satışlarının yüzde 60 oranında arttığı söyleniyor. Bu durum sanal marketlerin kurye sıkıntısı çekmesine sebep olmaya başladı. Bazı sitelerde siparişlerinizi bir hafta sonraya vermek durumunda kalabiliyorsunuz. Özellikle yerel girişimlerin doğru stratejilerle mevcut durumdan kazançlı çıkacağını düşünüyorum.

Hobi ürünleri de olumlu etkilenenlerden. Özellikle puzzle satışları yüzde 65, kitap satışları ise yüzde 25 artış gösterdi. Bağışıklık sistemini düzenlemeye yarayan gıda takviyelerinin satışları ise deyim yerindeyse uçmuş durumda; Bitkisel ürünlerin satışları yüzde 45, C Vitamini satışları ise yüzde 85 artış gösterdi. Spor ürünlerinde ise ortalama yüzde 10’luk bir artış var. 

Stream platformları konusunda sürekli farklı haberler yayınlanıyor. Şu an insanların evde olmasından dolayı tüm platformlarda ciddi bir izleyici artışı var. Çok yakında bu artışları net olarak paylaşacakları düşüncesindeyim. 

Giyim sektörü olumsuz etkilenen sektörlerin bir tanesi. Muhtemelen insanlar evlerinden dışarı çıkamadığı için giyim konusundan uzak durmayı tercih ediyorlar. Bu durum sektördeki satışların yüzde 25 düşmesine sebep olmuş. 

Turizm sektörü için rezervasyonlarda yüzde 80’lik bir düşüş var. Bu düşüşün medyada çıkabilecek olumlu haberler ile son dakikada toparlanacağı düşüncesindeyim. 

Teknolojide son durum

Son olarak teknoloji ürünlerinden bahsetmek istiyorum.

Teknoloji ürünleri ekonomik durumun belirsizliğinden en çok zarar gören ürün kalemi olacak gibi görünüyor. İnsanların evde kalmasından ve bir çok kesimin işsizlik korkusu yaşamasından olsa gerek teknolojik ürün satışlarında yüzde 40’a varan bir düşüş gözlemliyoruz. Bu düşüşün bir çok teknoloji firmasının ürün lansmanlarını iptal etmek zorunda olmalarından da kaynaklandığı düşüncesindeyim.

Örneğin, 26 Mart tarihinde yapılan Huawei P40 lansmanı sadece dijital platformlarda yayınlandığı için son kullanıcı açısından ne yazık ki harekete geçirici bir etkinlik olamadı. Bazı markalar ise ürünlerini sessiz sedasız piyasaya çıkarmak zorunda kaldı. Bakalım ilerleyen günlerde teknoloji devleri nasıl bir adım atacak.

Berkun Meral
Twitter

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir