EMC’nin sponsorluğunda, IDC tarafından gerçekleştirilen EMC Dijital Evren Araştırması’nın Türkiye sonuçları açıklandı. “Fırsatların Dijital Evreni: Zengin Veriler ve Nesnelerin İnternetinin Artan Değeri” başlıklı çalışma, Türk Dijital Evreni’ni analiz etti. Raporun en ilgi çekici noktası bilgi güvenliği konusunda, Türk Dijital Evreninin yüzde 50’si korunmayan, risk altındaki verilerden oluşuyor.
2014 yılında 45 EB (Eksabayt) olarak ölçülen Türk Dijital Evreninin, 2020 yılında 284 EB’ye ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye’nin, 2013-2020 yılları arasında 4.4 trilyon gigabayttan 44 trilyon gigabayta çıkması beklenen dünya genelindeki Dijital Evren’deki payının ise, %0,6 olarak kalması bekleniyor.
Şu an dijital dünyadaki verilerin %60’ını Almanya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş pazarlar üretiyor. Araştırmanın sonuçlarından çıkarılan öngörülere istinaden; 2017 yılına kadar, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan pazarların; gelişmiş pazarları geride bırakacağı tahmin ediliyor.
EMC Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez, araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde şunları söylüyor: “Bu yılki araştırma, Türk Dijital Evreninin ana hatlarını ve Türkiye’ye özgü bulguları ortaya koyuyor. Araştırma sonuçları gösteriyor ki; Türkiye çok fazla potansiyel vaat eden ve dijital evrenin yapılandırılması konusunda hızlı ve emin adımlar atması gereken ülkeler arasında yer alıyor. Dijital evrenin ortaya koyduğu en büyük zorlukların çoğu, organizasyon kaynaklı. İlerleyen dönemde Türk şirketlerinin hayatta kalabilmesi ve büyümelerini sürdürebilmesi için planlı ve stratejik bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor.”
Şirketler en yüksek değerdeki veriye odaklanmalı
Dijital Evren, şirketlerin içeriğindeki tüm bilgileri anlamlandıramayacağı büyüklüğe ve çeşitliliğe sahip. Bu nedenle şirketlerin en yüksek değerli verileri hedeflemesi gerekiyor. IDC, yüksek değerli verileri; kolay erişilebilir, gerçek zamanlı, etkin kaplama alanına sahip ve analiz sonrasında iş süreçlerini dönüştürebilecek faydayı sunabilen veriler olarak tanımlıyor. Türk Dijital Evreni’nin yüzde 1.2’sinde, yüksek değerli veriler çok daha yönetilebilir bir alan olarak şirketlerin karşısına çıkıyor.
Ahmet Usta’dan Editörün Notu: Oldukça güzel ve detaylı hazırlanmış bu raporun en ilginç yönü ölçümü yapılan dijital verinin 128 GB belleğe sahip iPad Air cihazlara dağıtılması durumunda bu cihazların kalınlığı ile oluşturacağı toplam uzunluk ile kıyaslamaların yapılması. Okuyucu için oldukça karışık olan bu yöntem yerine bu verilerin dolduracağı HDD miktarı üzerinden bir ölçümleme yapılsa çok daha mantıklı olurmuş.