Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye’nin toplu taşıma karnesi yayınlandı

Moovit, 2019 Global Toplu Taşıma Raporu'nu paylaştı. 25 ülkenin arasında Türkiye de var. Peki, Türkiye toplu taşıma raporunda kaçıncı sırada? 
- Advertisement -

2019 yılını geride bıraktık. 2020 yılının başlamasıyla birlikte 2019’a dair raporlar da ortaya çıkmaya başladı. Son olarak Moovit, 2019 Global Toplu Taşıma Raporu’nu paylaştı 25 ülkedeki 99 şehirde yapılan araştırma, insanların şehirlerinde nasıl seyahat ettiğini ve global ulaşım trendlerinin büyüleyici resmini ortaya çıkarıyor. Türkiye toplu taşıma raporunda kaçıncı sırada? 

Türkiye toplu taşıma karnesini aldı

Türkiye için İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, AdanaMersin ve Antalya büyükşehir bölgeleri analiz edildi. Rapordaki başlıklar şunlardan oluşuyor; ortalama günlük seyahat süresi, araç bekleme süresi, yürüme mesafesi, aktarma sayısı, toplam yolculuk mesafesi ve daha fazla toplu taşıma kullanımını teşvik edebilecek öneriler. Rapor ayrıca, kullanıcıların nasıl ve ne sıklıkta bisiklet ve scooter gibi mikromobilite seçeneklerini kullandığını veya kullanmadığını nedenleri ile içeriyor.

Yayınlanan raporda öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı:

Tüm dünyada incelenen 99 şehir içinde, yolda geçirilen zamanın en yüksek olduğu şehir 72 dakika ile İstanbul, İstanbul’u 69 dakika ile Mexico City ve 67 dakika ile Rio de Janeiro izliyor.

Türkiye’de yolculuklar sırasında yürüme mesafesine baktığımızda ise, en çok yürüyen şehir ortalama her yolculukta 965 metre ile Ankara, en az mesafe yürüyen şehir ise 661 metre ile Bursa.

En fazla durakta bekleyenler Antalya’dayken – yolcuların yaklaşık yüzde24’ü 20 dakikadan fazla durakta bekliyor; en kısa bekleme süresi ise İstanbul’da – yolcuların yüzde 18’i 5 dakikadan daha az araç bekliyor.

İstanbul’da yolculukların yüzde 24’ü 3 veya daha fazla aktarma içeriyor. Bu oran, Paris’te yüzde 35, NYC’de yüzde 18, İzmir’de yüzde 17 ve Ankara’da yüzde 10.

Raporda kullanıcılara, toplu taşımayı daha sık kullanmak için nelerin onları teşvik edebileceği soruldu. Yanıtlar şu şekilde;

Duraklarda daha kısa bekleme süreleri,
Doğru ve güvenilir varış saatleri
Daha düşük fiyatlar oldu.

Bu yanıtlar dünyadaki kullanıcılar tarafından verildi. Türkiye’de ise biraz daha farklı. Ülkemizdeki kullanıcıların yanıtları şöyle oldu:

Araçların daha az kalabalık olması,
Yolculuk süresinin daha kısa olması
Duraklarda daha kısa bekleme süreleri oldu.

İstanbul’da daha düşük fiyat beklentisi ilk 3’te yer almazken, toplu taşıma kullanımı ile ilgili en büyük sorun araçların kalabalık olması gibi gözüküyor. Tüm Türkiye’de scooter, bisiklet gibi paylaşımlı mikromobilite seçeneklerinin kullanımının en sık nedeni “yürümekten daha hızlı” olması iken, kullanılmamasının en önemli sebebi ise “şehrimde yeterli bisiklet yolu olmaması” oldu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir