Tüketici elektroniği pazarı 1 Trilyon 68 milyar dolar büyüklüğünde devasa bir ekonomi. Hepimizin cebinde veya çantasında yer alan en az bir cep telefonundan, evinizde kullandığınız buzdolabına kadar günlük hayatımızın içine girmiş son kullanıcıların hizmetinde olan tüm elektronik ürünleri kapsıyor.
Bu büyük sektörün her yıl düzenlenen bir kaç büyük etkinliği var. Bunlardan ilki Ocak ayında Las Vegas‘da gerçekleşen Consumer Electronic Show (CES), diğer ise Eylül ayının ilk haftası Berlin‘de gerçekleşen IFA. Basın olarak her iki etkinliği de yakından takip ediyoruz. Bu tarz etkinliklerde tüm basın ve tüketicilerin gözü küresel büyük markaların tanıttıkları yeni ürünlerin üzerinde oluyor. LG, Panasonic, Samsung, Sony, Toshiba ve diğerleri… Ama bu yenilikçi teknolojilere odaklanırken gözden kaçması çok kolay olan bir nokta var.
CES‘e her sene 3 binden fazla firma katılıyor. Bu sene IFA‘ya resmi rakamlara göre 1300’ün üzerinde firma katılacak. Katılımcılardan kastettiğimiz şey bilfiil fuar alanında stantları olan firmalar. Oysa en büyük salonları kapatan küresel dev markaların toplamı belki iki elin parmaklarının toplamını anca ya geçiyor veya geçmiyor. İşte tam bu noktada muhteşem sahne gösterileri, çekici stantlar, tüm dünyanın dört gözle beklediği ürünler içinde geriye kalan 1.300 firmayı gözden kaçırmak gayet olası.
Elbette küresel firmaların en yeni ürün tanıtımlarını kaçırmamak lazım. Öte yandan kendi pazar yapıları içinde kanallarını ve organizasyonlarını tamamlamış olan bu ekosistemlerin bir parçası değilseniz sizin için yeni iş fırsatları herkesin gözden kaçırdığı diğer 1.300 firmanın masalarında sizi bekliyor olabilir.
Konuk yayıncılar yurt dışında oldukça zorlanıyor. Kısıtlı kadro bu muhalefetin en büyük çarpanı oluyor.