Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – Iot) ile alakalı bu güne kadar pek çok yazımız oldu. Bu yeni ekosistemin hızla büyüme kaydedeceğini, büyük bir ekonomi yaratacağını ve şirketlerin bu alana yatırım yaptığını sizler ile paylaştık.
Bu konu üzerinde biz gelecek yıllarda çok fazla yazıp, değerlendirme yapmaya devam edeceğiz. Ancak isteğimiz ve arzumuz henüz başlangıç aşamasında olan bu devrim için yerli girişimci ve şirketlerimizin adım atarak bu gelişmeyi kaçırmaması ve hem ülkemiz için hem de küresel ölçekte bir başarıya imza atması.
Artık Nesnelerin İnterneti dünyasına girmek daha da kolay
Öncelikle bu dünyaya girebilmeniz için günlük yaşantımızda kullandığımız nesnelerin internete bağlanmasına yönelik iyi bir fikir geliştirmeniz veya hayatımıza internete bağlanabilen yeni bir nesne kazandırmanız gerekiyor. Bunun için internete bağlanabilen arabirimlere ihtiyacınız var ve bunları kendiniz geliştirmek zorunda değilsiniz. Gelin bu bileşenlere birlikte bakalım;
Broadcom WICED Sense Geliştirme Kiti
Büyüklüğü yaklaşık bir araba anahtarı kadar ancak yetenekleri şaşırtıcı derecede güçlü. Bu minik geliştirme platformu içinde şu teknik özellikleri barındırıyor;
- Broadcom yeni nesil Bluetooth bağlantı işlemcisi (BT 4.1 desteği)
- Beş adet mikro elektronik algılayıcı
- G-Sensor (hız ve ivme ölçer)
- Gyroscope (yönelim ölçer)
- E-compass (pusula)
- Baramotre (basınç ölçer)
- Nem ve ısı ölçer
- iOS ve Android için ücretsiz uygulama
- iBeacon teknoloji desteği
- Kablosuz şarj
- NFC
- Geliştirme yazılım kiti
Bu minik geliştirme kiti ile kafanızda planladığınız IoT uygulamaları için hızlıca prototipler geliştirebilirsiniz. Üstelik ABD için 20 dolar gibi komik bir fiyatı var. Ürün sayfası için buraya bakabilirsiniz.
Intel Mikro 3G Modem
Mobil dünya devrimini kaçıran Intel Nesnelerin İnterneti için geliştirdiği ürünler ile bu dünyaya tekrardan giriş yapmak istiyor. Bu çerçevede Intel yaklaşık bir kuruş büyüklüğündeki 3G modemi tanıttı. Yukarıda bahsettiğimiz araba anahtarı büyüklüğündeki herhangi bir cihazdan bile daha ufak yapılar içine rahatlıkla entegre edilerek GSM şebekesi üzerinden nesnelerin interneti için geliştirilen cihazların gerçek anlamda internete bağlanmasını mümkün kılabilir. Bu ürünün teknik detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Sonuç
CISCO’nun yayınladığı bir rapora göre Nesnelerin İnterneti ekonomik olarak 2020 yılında 19 trilyon dolarlık bir pazar yaratacak. Umuyoruz ki bu yönlendirmelerimiz ile bir şeyler yapmak isteyen firma ve girişimcilerimizin haberlerine gelecek zaman dilimi içinde sayfalarımızda yer verebilir ve onlar ile röportaj yapabiliriz.