Prisync çeşitli kategorilerde e-ticaret sitelerinin fiyatlarını karşılaştırdı ve Black Friday dönemindeki indirimlerin gerçek olup olmadığını analiz etti
E-ticaret alanında fiyat optimizasyonu ve karşılaştırması yapan Prisync.com, Black Friday dönemine ait araştırmasını yayımladı. Araştırmada amazon.com.tr, hepsiburada.com, trendyol.com, gittigidiyor.com ve n11.com’un fiyatları bir araya getiriliyor. Prisync’in analizinde genel fiyat endeksi, bilgisayar kategorisi, elektronik ürün kategorisi, video oyunu ve oyun konsolu kategorisi, Sony ürünleri, Sandisk ürünleri, Samsung ürünleri, Nintendo ürünleri ve Microsoft ürünleri bulunuyor. Prisync analizinde indirimlerin gerçek olup olmadığını araştırdı.
Gelin, Prisync’in Black Friday öncesinde, sırasında ve sonrasında takip ettiği ürünlerin fiyat değişimlerine dair yaptığımız analizlere birlikte göz atalım.
Genel Fiyat Endeksi
Amazon Türkiye: Amazon’un genel fiyat endeksi ortalamanın 5 puan altında seyrederken, 28 Kasım tarihinde başlattığı yüzde 2,5’luk indirimle Trendyol endeksiyle eşleşti. Sonrasında firma kademeli olarak fiyatlarını artırarak indirim öncesi fiyatlarının 1 puan üzerine çıktı.
Hepsiburada: Genel fiyat endeksinde ortalamanın altında seyreden fiyatlarını 27 Kasım tarihine kadar kademeli olarak artıran firma 29 Kasım tarihinde fiyat indirimine gitmedi.
Trendyol: En düşük fiyat endeksine sahip olan Trendyol, 27 Kasım’dan 29 Kasım’a yüzde 1’lik indirim uyguladı ve bu tarihten itibaren fiyatlarında artışa gitti.
Gittigidiyor: Genel fiyat endeksinde ortalamanın üzerinde seyreden firma 27 Kasım tarihinde fiyatlarını yüzde 1 oranında artırırken bu tarihten 1 Aralık’a kadar fiyatlarını yüzde 2 azalttı.
N11: 27 Kasım tarihinden 29 Kasım’a yüzde 2’lik bir artış gösteren N11 fiyat endeksi bu tarihten itibaren fiyatlarını kademeli olarak azalttı.
Bilgisayar Kategorisi
Amazon Türkiye: Bu kategoride Amazon Türkiye’nin 29 Kasım tarihinde yüzde 2,5’luk bir indirim uyguladı. Bu tarihten itibaren firmanın fiyatları artışa geçti.
Hepsiburada: Aynı tarihlerde ise Hepsiburada yüzde 2,6’lık fiyat indirimi uyguladı, sonrasında yaptığı fiyat artışlarıyla indirim öncesi seyrine geri döndü.
Gittigidiyor: Piyasa ortalamasının üstünde seyreden Gittigidiyor firması ise Black Friday öncesi fiyatlarını yüzde 2 oranında artırarak 30 Kasım tarihinde yine aynı oranda indirim yaparak eski fiyatlarına döndü.
N11: Firma Black Friday öncesinde ve sırasında kayda değer bir fiyat değişikliği uygulamadı. Sonrasında uyguladığı indirimle bilgisayar kategorisinde piyasadaki en uygun fiyatları sundu.
Trendyol: Firma Black Friday’den bir gün önce yüzde 1 oranında indirim uyguladı sonrasında ise yine aynı oranda fiyatlarını artırdı. Sonrasında ise aynı seyirde devam etti.
Elektronik Ürün Kategorisi
Amazon Türkiye: Elektronik ürün kategorisinde en uygun fiyatları sunan Amazon, 29 Kasım tarihine gelindiğinde yüzde 1 oranında fiyat indirimi uyguladı.
Gittigidiyor: Aynı tarihte yüzde 9’luk indirim uygulayan Gittigidiyor en rekabetçi fiyatları sundu.
Hepsiburada: Aynı tarihlerde Hepsiburada yüzde 1,5’luk fiyat artışı uyguladı.
N11: 27 Kasım’dan 30 Kasım’a kadar yüzde 3’lük bir fiyat artışı uygulayan N11, 1 Aralık tarihinde indirim dönemi fiyatlarının 1 puan altına indi.
Trendyol: Firma 26 Kasım tarihinde elektronik ürünlerin fiyatlarını küçük oranda artırırken bu tarihten sonra fiyatlarını yüzde 1 oranında düşürdü.
Video Oyunu ve Oyun Konsolu Kategorisi
Amazon Türkiye: 28 Kasım tarihinde uyguladığı yüzde 5,5’luk indirim öncesinde fiyatlarını yüzde 1 oranında artırdı. Bu durumda gerçek indirim oranı yüzde 4,2 olarak fiyatlara yansıdı.
Hepsiburada: Yaklaşık yüzde 3,4’lük bir fiyat artışına gitti. 29 Kasım’da Hepsiburada yüzde 2’lik bir fiyat indirimi uyguladı.
Trendyol: Bu kategoride en rekabetçi fiyatları sunan Trendyol 29 Kasım’da yüzde 1,5 oranında bir indirim uyguladı. Sonrasında ise 1 Aralık tarihine kadar fiyatlarını yüzde 5 oranında artırdı.
Gittigidiyor: Genel fiyat endeksinde ortalamanın üzerinde seyreden firma bu kategoride çok önemli bir indirim uygulamadı.
N11: Yaklaşık yüzde 3,4’lük bir fiyat artışına gitti. Bu kategoride fiyatlarını 1 Kasım’dan itibaren kademeli olarak düşürmeye başladı.
Sony Ürünleri
Amazon Türkiye Sony markalı ürünlerin fiyatını indirim öncesi yüzde 3 oranında artırarak 29 Kasım günü yüzde 7 oranında bir indirim uyguladı. Sonraki günlerde aynı markalı ürünlerin fiyatını kademeli olarak artırdı. N11 Sony markalı ürünlerin fiyatını 29 Kasım tarihinde yüzde 5 oranında yükseltti.
Öte yandan bu markada en rekabetçi fiyatları takip edilen süre zarfında Trendyol ve Gittigidiyor siteleri sundu. İndirim tarihinde ise iki firmanın da bu markanın fiyatlarını artırdığı gözlemlendi.
30 Kasım tarihinde Trendyol Sony markalı ürünler fiyat endeksinde Gittigidiyor’un 6 puan üzerine çıktı. İki firmanın fiyat değişimleri büyük oranda paralellik gösterirken bu bulgular firmaların fiyat stratejilerini belirlerken, rakip fiyatlarını baz aldıklarını ortaya koydu.
Sandisk Ürünleri
Sandisk markalı ürünler incelendiğinde, Hepsiburada’nın 25 Kasım tarihinde yüzde 16’lık bir fiyat artışına gittiği, 29 Kasım tarihinde ise yüzde 10’luk bir indirim yaptığı görüldü. Eldeki veriler doğrultusunda Hepsiburada’nın bu süreçte Sandisk ürünlerinin fiyatlarını yüzde 7 oranında artırdığı ortaya çıktı.
23 Kasım tarihinden itibaren Amazon Türkiye’nin Sandisk ürünlerinin fiyatlarını kademeli olarak yüzde 5 oranında arttırdığı gözlemlenirken, 29 Kasım tarihinde ise yüzde 6 oranında bir indirim uyguladığı ortaya çıktı. Bu durumda Amazon Türkiye’nin uygulamış olduğu gerçek indirim yaklaşık yüzde 1 olarak ifade edilebilir.
Samsung Ürünleri
Bu markanın ürünlerinde en rekabetçi fiyatları, süreçte herhangi bir indirim yapmamış olmasına rağmen en yakın rakibinden 12 puan altta olan N11 sundu. Amazon’un bu marka ürünlerinde yüzde 3 oranında bir Black Friday indirimi uyguladığı gözlemlendi.
Nintendo Ürünleri
Bu marka özelinde en uygun fiyatlarını sunan Trendyol, 28 Kasım’da yüzde 1,5’luk bir fiyat artışına gitti ve sonrasında fiyatlarını aynı oranda düşürdü. Aynı tarihlerde Gittigidiyor yüzde 1,5’luk bir fiyat indirimi uyguladıktan sonra fiyatlarını aynı oranda yükseltti.
Nintendo ürünleri fiyat endeksinin tepesinde yer alan Hepsiburada 27 Kasım tarihinde fiyatlarını yüzde 3 oranında artırdı. Hepsiburada gibi Nintendo ürünleri fiyat endeksinde üst sıralarda yer alan Amazon, 27-29 Aralık tarihleri arasında fiyatlarını yüzde 1 oranında artırdı. Takip eden günlerde ise fiyatlarını yüzde 3 oranında azalttı.
Microsoft Ürünleri
Microsoft ürünleri fiyat endeksinin tepesinde yer alan Gittigidiyor 29 Kasım tarihinde fiyatlarında yüzde 5,6’lık bir indirim uyguladı. 28 Kasım’da yüzde 3’lük bir artış uygulayan firma 29 Kasım tarihinde fiyatlarını yüzde 5 oranında indirdi. Amazon Türkiye’nin uyguladığı gerçek indirim oranı ise yüzde 2,3’e tekabül etti.
27 Kasım tarihine kadar en düşük fiyat endeksine sahip olan Trendyol, bu tarihten sonra uyguladığı yüzde 12,5’luk fiyat artışıyla Black Friday’i en yakın rakibi Hepsiburada’nın 1 puan üstünde tamamladı. Black Friday öncesinde Hepsiburada’nın Microsoft markalı ürünlerinde yüzde 3,7 oranında bir fiyat artışı uyguladığı gözlemlendi. 29 Kasım’da ise firmanın yüzde 4’lük indirimi sonrası en rekabetçi fiyatları sunduğu belirlendi.
Araştırmaya ilişkin görüşlerini paylaşan Prisync Kurucu Ortağı Burç Tanır, “Önde gelen e-ticaret sitelerinin, müşterilerinin Black Friday’de beklentileri karşılayan indirimler sunduğunu söyleyemeyiz. Fakat Türkiye’de Black Friday tarihlerinin firmalara göre değişkenlik gösterdiğini eklemeliyiz. Araştırmamızda kullandığımız verileri, Prisync fiyat takip otomasyonunu kullanarak edindik. Eğer bu verileri otomasyon olmadan toplamış olsaydık tam olarak 136 gün sürecekti” dedi.