Dijital Hizmet Vergisi, TBMM’de kabul edildi. Yüzde 7,5 olarak belirlenen vergi için en az 20 milyon TL ve üzeri gelir etme şartı bulunuyor
Kamuoyunda “dijital vergi” olarak da bilinen Dijital Hizmet Vergisi, TBMM’de kabul edildi. TBMM’de kabul edilen yeni vergiye göre, dijital hizmet sağlayıcılar Türkiye’den 20 milyon TL’den fazla gelir elde ediyorsa vergi verecek. Bununla birlikte, dünyada 750 milyon Euro’dan fazla gelir elde eden hizmet sağlayıcılar da ülkemizde bu vergiyi ödemek zorunda. Kanuna göre, vergi oranı yüzde 7,5 olarak belirlendi. (Başlıktaki “GAFA” ifadesi Google,Apple, Facebook, Amazon’u temsil ediyor)
Dijital Hizmet Vergisinin kapsamı
Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne göre, verginin kapsamı şöyle:
- a) Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri (reklam kontrol ve performans ölçüm hizmetleri, kullanıcılarla ilgili veri iletimi ve yönetimi gibi hizmetler ile reklamın sunulmasına ilişkin teknik hizmetler dâhil)
- b) Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin (bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, oyun içi uygulamalar ve benzerleri dâhil) dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler
- c) Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri (kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler dâhil)
(2) Birinci fıkrada sayılan hizmetlere yönelik dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat da dijital hizmet vergisine tabi tutuldu.
Fransa’da dijital hizmet vergisi yüzde 3
Kanuna göre, cumhurbaşkanı yüzde 7,5 olan oranı yüzde 1’e kadar indirmeye veya iki katına kadar artırmaya yetkili kılındı. Öte yandan, hatırlayacağınız gibi, kısa süre önce Fransa da benzeri bir yasayı kabul etmişti. Fransa’daki gelir skalası ise Fransa içinde yıllık 25 milyon ve dünyada ise 750 milyon olarak belirlenmişti. Bununla birlikte, Fransa’da vergi oranı yüzde 3 olarak duyuruldu. Bu yıl yürürlüğe giren yeni uygulamayla Fransa 2019 için 400 milyon, 2020’de ise 650 milyon Euro ek vergi geliri elde etmeyi planlıyor.
Henüz Resmî Gazete’de yayımlanmayan Dijital Hizmet Vergisi, yayın tarihini takip eden üçüncü ayın başında yürürlüğe girecek.