Sağlık teknolojilerinin (healthtech) yan ürünü olan femtech giderek büyüyen bir alan. Femtech’te dikkat çeken Avrupalı 10 girişimi derledik
Femtech, kadın sağlığıyla ilgili sorunları gelişmekte olan dijital teknolojilerle çözmeye çalışan girişimleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu teknolojiler arasında giyilebilir cihazlardan akıllı telefon uygulamalarına değişen çözümler yer alıyor. Aşağıda Avrupa’da faaliyet gösteren 10 femtech girişimini görebilirsiniz:
Syrona: 2017’de Londra’da kurulan Syrona’nın iş modeli abonelik üzerine kurulu. Syrona kadın sağlığını üç alanda takip ediyor: Üreme sağlığı, endometriozis ve jinekolojik kanser türleri.
Elvie: 2015’te Londrda’da kurulan Elvie, kadınların pelvik bölge kaslarını beş dakikalık egzersizlerle çalıştırmalarını sağlayan bir uygulama. Start-up ayrıca bu yıl ilk giyilebilir ve dünyanın ilk sessiz göğüs pompasını da piyasaya sundu. Elvie’nin diğer bir özelliği ise aldığı yaklaşık 54 milyon dolarlık yatırımla bugüne kadar en fazla yatırıma ulaşan femtech girişimi olması.
Super Izzy AI: 2016’da Berlin’de kurulan Super Izzy AI, very toplama yöntemiyle kadınlara kişiselleştirilmiş sağlık önerileri sunuyor. Girişim bunun için bir chatbot kullanıyor ve kadınların sağlık durumlarını takip ediyor. Bunun ardından ise kendilerini eğitmeleri için öneriler gönderiyor.
Grace Health: Stockholm merkezli Grace Health, kadın sağlığını bütün kadınların cebine taşımak istiyor. Start-up, chatbot aracılığıyla kadınlara adet günlerinin takip edilmesi, doğurganlığın yüksek olduğu günlerin bildirilmesi, enerji ve duyguların takip edilmesi veya kadın sağlığına dair her türlü soruyu cevaplıyor.
Fempo: Fransız start-up Fempo, adet tamponlarına yenilikçi bir bakış getiriyor. Fempo bunun için standart kadın iç çamaşırına benzeyen bir çamaşır üretti. Bu çamaşır, tamponlardan daha ince, 2 mm kalınlığa sahip. Çamaşır herhangi bir kimyasal içermiyor, su geçirmiyor ve sızdırmayı önleyen esnek bir kumaştan üretilmiş. Fempo’nun “the hipster”, “the culotte” ve “the power” olmak üzere üç modeli var ve fiyatları 32-37 Euro arasında değişiyor.
KaNDy: İngiliz KaNDy Therapetics 2017’de kuruldu ve NT-814 adını verdiği bir ilaç geliştirdi. İlaç menopoz sonrası semptomların tedavisinde hormon replasman tedavisine hormonal olmayan bir alternatif olarak dikkat çekiyor.
Aspivix: 2015’te İsviçre’de kurulan Aspivix, standart jinekolojik muayenelerde hâlâ kullanılan, ortaçağda ağrılı forsepslerin yerini alan, kliniğe ve hastanelere ağrısız, tek kullanımlık bir cihaz sunuyor. Girişim, kadın hastalara, “daha nazik ve daha modern jinekolojik prosedürler için yeni nesil cerrahi aletler” vadediyor.
Woom: 2016’da İspanya’da kurulan Woom, kadınlara kişiselleştirilmiş öneriler ve bir adet döngüsü takvimi sağlıyor, günlük hamilelik ihtimalini hesaplıyor, kullanıcılara ilgili bir topluluk ve bir doğurganlık hizmetleri platformu aracılığıyla sürekli destek sunuyor.
Lifesense Group: 2015’te Hollanda’da kurulan Lifesense Group aslında hem kadın hem erkek sağlığı için çözümler üretiyor. Lifesense Group’un yeni ürünü Carin, akıllı bir iç çamaşırı ve idrar sızıntılarını önlemeye yarıyor. Çamaşırın içinde giyilebilir bir sensor var ve bu, bir mobil uygulamayla eşleştiriliyor.
Daye: 2018’de Londra’da kurulan Daye, kadınların adet sancılarıyla mücadele etmeleri için CBD (ortak safra kanalı) kullanan bir tampon geliştirdi. CBD, esrarın psikoaktif kimyasal olan THC içermeyen, esrarın yasal bir parçası olan endüstriyel kenevir bitkisinin çiçeğinden elde edilen özü. Dünyanın ilk kramp mücadele tamponları marka tarafından doktorların yardımı ile tasarlandı ve test edildi.