Haberimizde taksit sınırlaması ve vergilerdeki artışın yerli akıllı telefon satışlarını etkisi olup olmadığını araştırıyoruz
Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. ve Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün verdiği bilgiye göre, günümüzde gümrük girişi 2 bin TL olan bir akıllı telefon satış 3 bin 894 TL’ye ulaşıyor. Bu fiyatın ayrıntılı dökümüne baktığımızda şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz: Bu fiyata yüzde 10 TRT bandrol ücreti ekleniyor ve 2 bin 200 TL’ye çıkıyor. İkinci vergi kalemi olarak ise yüzde 50’lik oranla özel tüketim vergisi (ÖTV) ilave ediliyor ve 3 bin 300 TL’ye ulaşılıyor. Son sırada yüzde 18 ile KDV var, bunu da fiyata yansıttığımızda 3 bin 894 TL’lik tutardan bahsetmek mümkün. Bu fiyata bayi kârı eklenmediğini not edelim.
Telekom bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,4 küçüldü
Peki, 2 bin TL’lik gümrük girişi olan bir akıllı telefonun yerli markalı akıllı telefon satışlarını nasıl etkiliyor? Bu soruyu cevaplamadan önce araştırma şirketi GfK’nın tüketici teknolojisi pazarını değerlendirdiği endeks olan GfK Temax’a göz atalım. GfK Temax’a göre, bu yılın ilk çeyreğinde toplam ülkemiz tüketicisi 14,2 milyar TL’lik tüketici elektroniği satın aldı. Bu miktarın içinde telekomun ciro büyüklüğü 6,5 milyar TL seviyesindeydi. Bu ise geçen yılın aynı çeyreğine oranla yüzde 6,4’lük daralma kaydetti.
Yerli markalı akıllı telefon satışlarındaki durum
Geçen yıl TL’nin ABD Doları karşısında değer kaybetmesiyle ortaya çıkan devalüasyon, hükümetin akıllı telefon satışlarına getirdiği taksit sınırlaması ve vergilerdeki artışın yerli markalı akıllı telefonların satışlarına etkisi olup olmadığını GfK Türkiye’den aldığımız verilerle ele aldığımızda karşılaştığımız durum şu: GfK Türkiye, 2019’un ilk 4 ayında toplam 300 bin civarında yerli markalı akıllı telefon satıldığı bilgisini veriyor. Yerli markalı telefonların cirosu toplam telekom satışları içinde yüzde 9 civarında seyrediyor. GfK Türkiye’den karşılaştırma amaçlı 2018’in aynı dönemine ait verileri de talep ettik. Şirketten gelen bilgi, 2018’in ilk 4 ayında 485 bin civarında yerli markalı akıllı telefon satıldığını ortaya koyuyor. Yani, yüzde 38’lik bir daralma söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. (GfK Türkiye müşterileriyle yaptığı anlaşma geregi marka, ciro ve pazar payı bazında bilgi paylaşmıyor)