Türkiye’de e-ticaret pazarındaki gelişmeleri uluslararası standartlara göre ölçümleyen Türkiye e-Ticaret 2018 Pazar Büyüklüğü raporu bir basın toplantısı ile açıklandı. Rapora göre, Türkiye’de e-Ticaret sektörü 2018 yılında büyümesini hız kesmeden sürdürerek yüzde 42 oranında artışla 59,9 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştı.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca’nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, sunum TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş tarafından gerçekleştirildi. Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın ise toplantıya konuşmacı olarak katıldı.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca’nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, sunum TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş tarafından gerçekleştirildi. Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın ise toplantıya konuşmacı olarak katıldı.
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, e-ticaret sektörünün Türkiye ekonomisi için zorlu geçen bir yılda hızlı büyümesini sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu: “KOBİ’lerin teknolojik devrimi yakalayıp, yeni iş modellerine uyum sağlayarak sundukları ürün ve hizmetlerle ekonomik büyümeye katkısı son derecede önemli. Her iki kesimin bu dinamikleri dijital ticaretin büyümesine katkı sağlıyor.”
İlk sitenin pazar payı yüzde 50’yi geçti
Türkiye e-ticaret Pazar Büyüklüğü çalışmasının bu sene de bir parçası olmaktan çok mutlu olduklarını ifade eden Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın ise 2018’de büyük alışveriş sitelerinin yüksek performanısına dikkat çekti. Günaydın, ilk 10 büyük alışveriş sitesinin pazar payının artış göstermeye devam ettiğini belirterek, geçmiş yıllara paralel büyük ölçekli sitelerin trafik, alışverişe dönme oranı ve sepet büyüklüğü performansları küçük sitelere göre daha fazla arttığını ifade etti. Geçtiğimiz 5 yılda ilk 10 sitenin pazar payı yüzde 40 seviyesinden yüzde 53’e yükseldi.
TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş ise e-ticaret hacminin büyümeye devam etmesinin sadece sektör açısından değil, ülke ekonomisi açısından da sevindirici olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de son 5 yıla baktığımızda e-ticaret hacminde ortalama yüzde 33’lük bir büyüme görüyoruz. Geçtiğimiz yıl yüzde 42 oranında bir büyüme oldu. Sektörümüzden gelen olumlu verilere karşılık e-ticaretin toplam perakende pazarına oranı ise yüzde 5.3 ile gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında kalıyor.”
Raporun alt kırılımları şöyle:
Tatil-Seyahat: 22,9 milyar TL (yüzde 54 yıllık büyüme)
Sadece Online Perakende: 20,8 milyar TL (yüzde 41 yıllık büyüme)
Çok Kanallı online Perakende: 10,7 milyar TL (yüzde 30 yıllık büyüme)
Online Bahis : 5,5 milyar TL (yüzde 26 yıllık büyüme)
Sadece online perakende:
Online Pazaryeri : 10,4 milyar TL (yüzde 48 yıllık büyüme)
Online- Çok Kategorili: 4,8 milyar TL (yüzde 37 yıllık büyüme)
Online – Özel Alışveriş: 4,4 Milyar TL (yüzde 35 yıllık büyüme)
Online – Dikey: 1,2 Milyar TL (yüzde 26 yıllık büyüme)
Çok kanallı online perakende:
Çok Kanallı – Elektronik: 3,4 Milyar TL (yüzde 13 yıllık büyüme)
Çok Kanallı – Giyim & Ayakkabı : 2,6 Milyar TL (yüzde 52 yıllık büyüme)
Çok Kanallı – Ev & Dekorasyon : 1,3 Milyar TL (yüzde 46 yıllık büyüme)
Çok Kanallı – Eğlence & Kültür : 0,5 Milyar TL (yüzde 30 yıllık büyüme)
Çok Kanallı – Diğer : 2,8 milyar TL (yüzde 30 yıllık büyüme)