Techinside Google News
Techinside Google News

Bezos Yasasını duydunuz mu?

Sınırsız depolama ve sonsuz Veri Merkezine doğru mu gidiyoruz? Eğer bu doğru ise CIO'ların stratejisi ne olmalı?
- Advertisement -

Teknoloji dünyasının içinde yer alanların çok iyi bildiği bir yasa vardır; Moore Yasası. Nedir bu Moore Yasası? Gelin, Wikipedia’daki tanımına bakalım;

Moore Yasası, Intel şirketinin kurucularından Gordon Moore’un 19 Nisan 1965 yılında Electronics Magazine dergisinde yayınlanan makalesi ile teknoloji tarihine kendi adıyla geçen yasadır. Her 18 ayda bir tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısının iki katına çıkacağını, bunun bilgisayarların işlem kapasitelerinde büyük artışlar yaratacağını, üretim maliyetlerinin ise aynı kalacağını, hatta düşme eğilimi göstereceğini öngören deneysel (ampirik) gözleme dayanır.

Bu yasanın 18 ay değil 24 ayda bir geçerli olduğuna veya 2005 yılından sonra geçerliliğini artık yitirmeye başlayacağına dair iddialar ve tartışmalar oldu ve olmaya devam ediyor, ama yazımızın konusu bunların hiç biri değil. Çok yeni bir yasa: Bezos Yasası.

Bezos Yasası da neyin nesi?

“Bulut depolama çözümlerinin fiyatları her üç senede bir yüzde 50 azalacak.”

Bezos Yasası AppZero‘nun CEO’su Greg O’Connor‘ın Amazon Web Servisleri (AWS) ile alakalı yaptığı bir analize dayanıyor. O’Conner diyor ki; “Bulut depolama çözümlerinin fiyatları her üç senede bir yüzde 50 azalacak.”

2008 yılının mayıs ayından itibaren 2014 yılının Nisan ayına kadar geçen 6 yıllık dönemde bu yasa AWS açısından işlevselliğini sürdürmüş durumda. Zaten  Ama bu yasanın geçersiz olduğu bir nokta yok değil. Süreç çok daha hızlı işliyor.

O’Conner henüz bu yasa önerisini ortaya attığında Microsoft Office 365 servisi üzerinde sağladığı 25 GB kapasiteli OneDrive bulut depolama çözümünü 1 TB büyüklüğe çıkardığını duyurmamıştı. Öte yandan Apple iCloud depolama fiyatlarında yüzde 70’in üzerinde bir indirime gitti.

Sınırsız Depolama ve Sonsuz Veri Merkezine Doğru

Sınırsız depolama ve sonsuz hizmet gücüne sahip bir veri merkezi pratikte mümkün değil ama teoride mümkün. Ne demek istiyorum?

İşletmeler açısından ihtiyaç duyacakları tüm hizmetleri kapasite sınırı olmaksızın bulut veri merkezlerinden temin etmeye doğru giden bir dünya var. Üstelik bu dünyada hizmetler her üç senede bir en az yüzde 50 azalma eğilimi gösteriyor. Peki, CIO’ların ne yapması gerekiyor?

Cevabı çok basit; Veri Merkezi yatırımı yaparken birden çok daha fazla kez düşünmeleri gerekiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir