Gelişmekte olan pazarlar için yapılan birçok yenilik ve çözümler ile 2018 yılında ivme kazanan finans dünyası için 2019 yılı hareketli geçecek. MenaPay Genel Müdürü Tolga Odaoğlu, blockchain teknolojisi ve yeni kullanım alanlarından, birçok yeni yasal düzenlemelere kadar beklenen değişiklikler için, 2019’da yüksek önem arz eden 5 FinTech trendini sıraladı.
MenaPay Genel Müdürü Tolga Odaoğlu: “Blockchain’i yaygınlaştırabilmek için önce insanların blockchain ile kripto para arasındaki farkı öğrenebilmesi gerekiyor. Blockchain sadece Bitcoin ve türevleri ile sınırlı değil. Blockchain için bu konuda çok uzman olmaya gerek yok. Nasıl kredi kartı kullanmak için altyapı teknolojisi hakkında bilgi sahibi olmaya gerek yoksa, MenaPay gibi ödeme sistemlerini kullanmak için de blockchain uzmanı olmak gerekmemekte.”
Ödeme teknolojilerinde söz tüketicinin
“Günümüzde en yaygın kullanılan ödeme altyapılarının dünya e-ticaret pazarındaki payının iki yıl içinde yüzde 23’ten, yüzde 15’e düşmesi beklenmekte. Küresel Pazar hedeflerini genişletmenin yolu, tüketicinin tercih ettiği ödeme yöntemini sunmaktan geçmekte. FinTech dönüşümü ile müşteri ihtiyaçlarına daha etkin yanıt verebilen ödeme yöntemleri ortaya çıktı. Alibaba Group’un blockchain altyapısı sayesinde Çin ve Asya bölgesi haricinde farklı coğrafyalarda da tüketici ihtiyacına yönelik ödeme çözümleri sunabiliyor. MenaPay’de Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde nüfusun yüzde 84‘ünü oluşturan bankasız tüketiciye uygun çözümler sunmakta.”
Yapay zekadan daha etkin biçimde faydalanacağız
“Yapay zekâ yüksek hacimli veriyi bir insandan çok daha hızlı ve etkili analiz ederek, daha hızlı karar alınmasına yardımcı oluyor. Piyasadaki finansal dalgalanmaları önceden tahmin eden yapay zekâ, bu bilgilere dayanarak en isabetli işlemleri gerçekleştirebiliyor. Yapay zekanın şeffaflığını artırmak için tasarlanmış yasal düzenlemelerin 2019 yılında hayata geçirilmesi öngörülüyor.”
Yasal düzenlemeler FinTech için esnetilecek
“Finansal teknolojiler hızla gelişse de, ekonomik ve yasal sistemler daha temkinli ilerlemekte. Şirketler 2019 yılında kurumsal blockchain ürünlerini piyasaya sürecekler. 2019 yılı içinde finansal teknolojilere yönelik yasal düzenlemelerin daha esnek hale gelmesi mümkün gözüküyor.”
İslami finans için üç kilit unsur
“MenaPay’in hizmet sunduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde inanç ve kültürel değerler gereği İslami finans büyük önem taşıyor.
Global Islamic FinTech Summit girişimcilerin, yatırımcıların, danışmanların, ekosistem destekçilerinin, bankacıların ve düzenleyicilerin küresel İslam ekonomisindeki girişimcilik ekosistemini geliştirme konusundaki deneyimlerini ve fikirlerini paylaşabilmeleri için çeşitli alanında uzman isimleri bir araya getirecek.
FinTech’e kucak açan İslami finans kurumlarının önündeki en önemli engellerin başında yasal düzenlemeler ve üst yönetim desteği geliyor. Bu nedenle bankaların FinTech’i bir maliyet merkezi olarak değil, stratejik bir zorunluluk olarak görmesi gerekiyor.”