Sosyal medya yönetimi konusunda sıkıntısı olan birçok firma biliyorum. 4-5 mecrada birden hesapları olan, her mecraya tek tek girip paylaşım yapmaya çalışan ve bir paylaşım talebi geldiğinde o anki tüm işleri kâbusa dönen personeller tanıyorum. Burada acaba sosyal medya yönetimini bir ajansa mı devretsek, yoksa her mecra için ayrı personel mi belirlesek diye düşünende vardır eminim.
Panik yok! Her şeyin bir çözümü var!
Bilmeyenler için söylüyorum, bu tarz sıkıntısı olan arkadaşlar için alternatif yazılımlar mevcut. Örneğin Hootsuite ve Buffer. Bu iki yazılım popüler sosyal medya mecralarını tek bir panelden yönetmenizi sağlıyor. Hootsuite özellikle iOS tarafında benim ilgimi çekti, ancak tabi geliştirilmesi gerekiyor.
Bu tip uygulamalarda ne yapıyorsunuz az çok tahmin edebilirsiniz. Mevcut hesaplarınızı bu uygulamalara tanıtıyorsunuz, daha sonra sizin belirleyeceğiniz takvime göre uygulamalar paylaşımlarda bulunuyor. Bu paylaşımlardan da bir istatistiksel veri elde ediyorsunuz. Yöneticilerinize yaptığınız çalışmalar konusunda bilgi verebilmeniz için oldukça faydalı araçlar gibi görünüyor.
Yine de ben bu araçlar yerine her mecranın kendi fonksiyonlarını kullanarak paylaşımlarda bulunulmasını tavsiye ediyorum. Çünkü işi bir robota bırakmak, her mecraya aynı tip paylaşımlar yapmak çok akıllıca bir durum değil. Mecranın içinde yaşanması ve gelen tepkilere hemen yanıt verilmesi gerekiyor ki bir yönetim faaliyeti yapılmış olsun. Özellikle kendi kurumlarının sosyal medya yönetimini yapan arkadaşlara tavsiyem mecraların tarzına göre paylaşımlar yapmaları ve bu paylaşımların istatistiklerini de yine aynı mecranın araçları ile almaları.
Atlanılan bir nokta daha var. Sosyal ağlar aslında artık tamamen bir reklam ortamı haline dönüşüyor. Kurumlar sosyal medyada paylaşım yaparak ilerleme kaydetmeye çalışıyor ancak arka plandaki reklam potansiyelinin hiç farkında değil. Özellikle ödemeli reklamcılık alanlarında sosyal medya oldukça fazla ilerledi. Bu yüzden sadece paylaşım yaparak yönetmek yerine, profesyonel bir yardım alarak sosyal medyanın ödemeli reklamcılık faaliyetlerini de kullanmanızı öneriyorum. Artık meşhur diziler dışında televizyon izlenme oranlarının oldukça düştüğünü herkes kabul ediyor. Peki, bu kitle nerede? Tabii ki sosyal medyada…
Dükkânın önünü kapatma derdik eskiden müşteri kaçmasın diye. Marketin önüne araba park ettiği zaman olay çıkardı. Bir broşür bastırırdık o ayki kazancımızı verirdik. Şimdi ise çok düşük rakamlara özellikle sosyal ağlarda ciddi bir reklam potansiyeli varken, örneğin otellerin “bakın ne güzel bir ordövr tabağı hazırladık” diye resim çekip sosyal ağlarda paylaşması, bir distribütörün “yeni mallarımız geldi” tarzında koli fotoğrafları paylaşması akıllara zarar bir durum.
Özetle, bir sosyal medya yönetimi yapmak istiyor iseniz ve elinizde çok fazla hesap var ise alternatif uygulamalar sizin işinize yarayabilir. Ancak bu uygulamaları da kullanırken mutlaka güvenlik konusunda tedbirinizi almanız lazım. Yönetim aşamasında ise lütfen şu tabak resimlerinden, kutulardan, pikselleşmiş fotoğraflardan uzak durun. Kaliteli verilere odaklanın, kaliteli resimler paylaşın.