Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey, turistik bir gezi amacıyla Myanmar’ı ziyaret edip buradaki tapınaklarda meditasyon yapınca, sosyal medya karıştı.
“Native reklam” mı aldı?
Ülkeyi çok sevdiğini ve çok huzur bulduğunu detaylıca anlatan Dorsey’in paylaşımları, büyük tepki topladı. Birleşmiş Milletler tarafından 720 bin Arakanlı Müslüman’ı Bangladeş’e sürmek ve kalanları da katletmekle suçlanan Myanmar’ı övmesi, Dorsey’in aldığı tepkilerin nedeni oldu. Birleşmiş Milletler tüm yaşananları soykırım olarak tanımlıyor ve Myanmar hükumetini bu soykırımın sorumlusu olarak tutuyor.
Bangladeş ve Myanmar arasında, sürülen mültecilerin yeniden Arakan’a dönmesi için protokol imzalanmış olsa da Myanmar ordusunun saldırgan tavrı ve mültecilerin Myanmar’daki mal/mülk durumları ile vatandaşlık belgeleri hakkında hiçbir kayıt olmadığı için bu anlaşma fiilen uygulanamaz durumda bulunuyor.
Twitter’ın CEO’sunun ise dünyadaki en büyük insanlık krizlerinden birinde sorumluluğu olan ülkeyi överek reklamını yapması, çok sayda duyarlı kullanıcının hesabını kapatmasına neden oldu. Suçlamalardan bazılarında ise, Twitter CEO’sunun bizzat Myanmar hükumeti tarafından davet edilerek ülkenin reklamını yapması için yüksek miktarda bir ücret ya da ülkede değerli mülkler aldığı iddia ediliyor.