Great Place to Work Enstitüsü, 51 ülkede gerçekleştirdiği analiz ve araştırmaya dayanarak dünyanın en iyi çok uluslu işverenleri listesini açıkladı. 57 çok uluslu şirketin dahil olduğu araştırmada 2 milyon 700 bin çalışan temsil edildi. Dünyanın En İyi Çok Uluslu İşverenleri araştırmasında Great Place to Work modeline ait güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhundan oluşan boyutlar analiz edildi. Aynı zamanda Culture Audit analizi ile şirketlerin İK uygulamaları ve politikaları değerlendirildi.
Birinci Salesforce, ikinci Mars, üçüncü Scandic oldu
Listenin bir numarası 32 bin çalışanı bulunan Salesforce oldu. İkinci sırada 161 bin çalışan sayısıyla Hilton gelirken, üçüncü sıraya 100 bin çalışana sahip Mars Inc yerleşti. Intuit Inc.dördüncü, The Adecco Group beşinci, DHL altıncı oldu. Mercado Libre’nin yedinci olduğu listede, Cisco sekizinci, Daimler Financial Services dokuzuncu, SAS Institute Inc ise onuncu oldu.
Türkiye’nin en iyi 5 işvereni listeye girdi
11. sıradaki National Instruments Corporation’ı Stryker, SAP SE, Hyatt Hotels Corporation ve Cadence Design Systems Inc takip etti. AbbVie’nin 16. olduğu listede, American Express kendine 17. sırada, SC Johnson ise 18. sırada yer buldu. EY 19. olarak listeye girmeye hak kazanırken, Admiral Group plc 20., 3M 21., Belcorp 22. olarak listeye girdi. Adobe Systems Incorporated’ın 23. sırada olduğu Avrupa’nın en iyi çok uluslu şirketleri listesinde, Natura 24., Scotiabank ise 25. oldu. Mayıs ayında açıklanan Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde de yer alan AbbVie, Hilton ve H&M Avrupa’nın en iyi çok uluslu şirketleri arasına girmeyi başardı.
Çalışanların %92’si kendilerine adil bir şekilde davranıldığını düşünüyor
Araştırmada 2,7 milyon çalışan yorumundan elde edilen verilere göre, çalışanların iş yerinde birbirlerini önemsemeleri ve işi tamamlamak için fazladan çaba sarf etme konusunda gönüllü olmaları en dikkat çeken bulgular arasında yer aldı. Listeye giren şirketler en yüksek puanları çeşitlilik ve katılım boyutlarından aldılar. İlk 25 şirketteki çalışanların yüzde 92’sinden fazlası, cinsel yönelimleri, ırkları ve cinsiyetleri ne olursa olsun kendilerine adil bir şekilde davranıldığını düşünüyor.
İnovasyon kültürü geliri 5,5 kat artırıyor
Teknoloji ve iş yapış modellerinin iş yeri kültürünü dönüştürdüğüne dikkat çeken Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Dünya inanılmaz bir hızda değişiyor. Biz de bu değişime paralel olarak en iyi şirketleri değerlendirme ve ödüllendirme metotlarımızı geliştiriyoruz. Yeni modelimizin merkezinde şirketlerin çalışanlarına inovasyon için ilham vermelerine, yöneticileri ile organizasyon değerlerine bağlılıklarını artırıp insan potansiyelini maksimize etmelerine destek olmak yer alıyor. Son araştırmamız, tüm çalışanların inovasyona katılmasını sağlayan kapsayıcı bir kültüre sahip şirketlerin, yenilikçiliği daha az benimseyen şirketlere göre gelirlerini 5,5 kat artırdığını gösteriyor.” dedi.
Dünya genelinde uygulanan program Türkiye’deki şirketlere de açık
Dünya genelinde uygulanan Recognition programının önemine de değinen Toprak, sözlerini şöyle bitirdi: “Şirketlerin işveren markalarını desteklemek, kurum kültürlerine güç kazandırmak hedefi ile tasarlanan ve dünya genelinde uygulanan Recognition programımızı devreye aldık. Recognition programımız, içinde barındırdığı derin analizlerle sadece listeleme ya da ödüllendirme süreçleri ile sınırlı kalmıyor, aynı zamanda şirketlere sunulan detaylı raporlarla kurum kültürünün geliştirilmesi için şirketlere önemli bir içgörü sunuyor.”
Dünyanın En İyi Çok Uluslu İşverenleri listesi:
1
Salesforce
2
Hilton
3
Mars Inc
4
Intuit Inc
5
The Adecco Group
6
DHL
7
Mercado Libre
8
Cisco
9
Daimler Financial Services
10
SAS Institute Inc.
11
National Instruments Corporation
12
Stryker
13
SAP SE
14
Hyatt Hotels Corporation
15
Cadence Design Systems Inc
16
AbbVie
17
American Express
18
SC Johnson
19
EY
20
Admiral Group plc
21
3M
22
Belcorp
23
Adobe Systems Incorporated
24
Natura
25
Scotiabank