British Columbia araştırmacıları, güneş panellerinin bulutlu havalarda enerji üretebilmesi için bakterilerden yararlandı. Bakteriler ile enerji üreten güneş paneli, sıradan panellere kıyasa daha yüksek verimlilik sağlayacak.
Bakteriler ile enerji nasıl üretiliyor?
Güneş panellerinin kullanımında yaşanan genel sorun; güneşli havalarda yüksek verimlilik alınırken, bulutlu havalarda yaşanan verim düşüşünün çok yüksek olması. Bunun için üretilen fazla enerjiyi gece ve bulutlu havalarda kullanabilmek için depolayan Tesla PowerWall gibi ürünler mevcut. Ancak ek maliyete neden olan bu ürünler, kullanıcılar için pek de cazip geliyor. British Columbia Üniversitesi araştırmacıları, bu soruna çözüm olabilecek yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor.
Araştırmacılar, panellerin bulutlu havalarda da enerji üretebilmesi için ışığı enerjiye çeviren bakteriler kullanıyor. Buna benzer daha önceki yöntemlerde, bakterilerin fotosentez için kullandıkları doğal boyayı çıkarmaya odaklanılmaktaydı. Yeni yöntemde ise bakteriler, yarı iletken olarak davranabileceği bir mineralle kaplandı. Bu karışım bir cam yüzeye uygulandı. Bu yöntem ile her sanmetrekare başına 0.686 miliamper akım oluşturulabildi. Bu değer, bir biyojenik panelde elde edilen en yüksek akım yoğunluğu olarak kayda geçti.
Geliştiriciler, bu panellerin diğer biyojenik panellere kıyasla onda bir maliyette olacağını tahmin ediyor. Ancak panellerin ticarileşmesi için yoğun geliştirme çalışmalarının devam etmesi gerekiyor.