Algoritma ve sanat birlikteliği artık günlük hayatımıza da girmeye başlıyor. Bir lobide mekanın tasarımını güzelleştirmek için “algoritma ve sanat tablosu” sergileniyor.
Algoritma ve sanat birlikteliği
Chicago’daki ESI Design teknolojinin sanat ile buluştuğu çalışmalara bir yenisini ekledi. Tasarım ekibi mekanı çağdaş bir sanat galerisi olarak yeniden tasarladı. Lobi girişine koyulan, büyük bir tuvali andıran ekranın “boyanma” işlemi bir algoritma tarafından yapılıyor. Kentsel yaşama ait video görüntüleri arasında geçiş yapılırken, özel olarak geliştirilen algoritma bu görüntüleri adeta bir ressamın elimden çıkmış bir resim haline getiriyor.
İnsanlar, köprüler ve park görüntüleri, yazılım tarafından, renk ve hareketlerle dolup taşan büyüleyici soyut görüntülere dönüştürülüyor. Üstelik bu algoritma ile 5.000’den fazla soyut kompozisyon üretilebiliyor.
Ancak teknolojinin sanat alanında kullanılması görüşleri genel olarak ikiye bölüyor. Bir grup sanatın bir “duygu” belirttiği düşüncesiyle bir yazılımın yaptığı müziğin, resmin sanat eseri olamayacağını savunuyor. Bir grup ise artık sanat için de insana ihtiyaç kalmayabileceği görüşünde.