Teknolojinin hızını arttırdığı ve hayatımızın her dönemini etkilediği bir süreç içerisindeyiz. Bugün 2.3 milyar kullanıcı aktif olarak dijital dünyanın içerisinde ve bu sayı her geçen gün artıyor. Artık her birey, her şirket, her üretici bu dünyada kendine burada yer edinmeye başlarken, tercihler, iş yapış biçimleri ve öncelikler teknolojinin getirdiği bu dijital ortam ile yön değiştirdi.
Bu büyüklükte bir dijital ortamın getirdiği iş hacmi ise, yeni çağın girişimcilerine geniş bir platform sunuyor. Bu platformda yer alma çalışmaları döneme ayak uydurma adına atılabilecek en zekice adımlardan birisi. Genç, istekli ve ortaya gerçekten başarılı bir fikir çıkarabilen girişimciler, bu platformda yer alırken güzel fikirlerine sahip çıkarak ve önlerindeki engelleri aşarak başarıya doğru ilerliyorlar.
Dijital girişimciler nelere dikkat etmeli?
Belli dönemlerde mentorluk yaptığım kişiler ve dinlediğim girişim hikayeleri olduğundan karşılaştığım şeyler genelde hep aynı oluyor. İşte bu yüzden dijital alandaki girişimcilere biraz olsun yol göstermek ve kendilerine destek olmak için belli başlı konulardaki görüşlerimi paylaşmak istedim. Buna göre;
Fikrin ve iş kolunun doğru analiz edilmesi
Bu büyük ve her geçen günde sınırları genişleyen dijital evrende iş kurmak isteyen girişimciler, öncelikle ortaya koydukları fikir ile iş kolunu doğru analiz edebilmeleri gerekiyor.
Hitap edecekleri kitleyi belirlemek ve o yönde çalışmalara başlamak başarılı olma yolunda atacakları ilk ve en yararlı adım. Hitap ettikleri kitleyi belirlemek ve işe tutkuyla başlamak, o heyecanı kaybetmemek ise başarının anahtarı. Tutkuyla ve inanılan bir hayali gerçeğe dönüştürmek için çok ama çok çalışacaklarını da unutmamaları gerekiyor.
Yapılan işe güvenin yüksek olması
Türkiye’deki girişimcilerin önündeki engeller oldukça fazla. Sabit bir işte çalışma zorunluluğu hissi ile kolay pes etmek girişimin yok olması demek. Girişimciler öncelikle fikirlerine sıkı sıkıya tutunmalı. Fikrine ve yapacağı işe olan güvenci ne kadar yüksekse başarı şansıda o kadar artmış olacak. Yola çıkarken sadece maddi getirilere odaklanmanın ise hatalara yol açacağı unutulmamalı. Bu yüzden maddi gelirlerden ziyade, işin gelişimi üzerinde çalışmalar yapmak daha yararlı olacaktır.
Özgün projelerin ortaya çıkarılması
Yapacakları çalışmalar ekseninde isimlerini duyurabilmeleri için en önemli faktör ise ne kadar ‘özgün’ olabildikleri. Bu dönemde bir şeylerin kopyasını görmek artık çok kolay. İnsanlar farklı ve kaliteli olanı arıyor ve bu talebe cevap verebilmek, bu şekilde özgün işler ortaya çıkarmak girişimcinin ismini ve şirketini kolaylıkla başarıya ulaştırıyor.
Dijital girişimciler bazı soruların cevaplarını verebilmeli
Dijital girişimcilerin yaptıkları en büyük hata ise çevrelerini iyi analiz etmemeleri. Bu işe başlarken cevaplamaları gereken birçok soru var. “Rakiplerim kimler?”, “Kime hitap ediyorum?”, “Farkımı nasıl yansıtabilir ve duyurabilirim?’’ gibi sorular girişimciye başarı yolunda ciddi bir yön sağlar. Bu sorulara verilecek yanıtlar ile zamanla ulusal ve uluslararası rekabette kendilerine yer bulabilirler.
Destek almak
Girişimcilere destek sağlayan birçok merkez bulunuyor. Bu merkezlerden faydalanmalarının artı değer sağlayacağı aşikâr. Bu merkezler genç girişimcilere ofis ortamı, danışmanlık, nakit yatırımlar gibi birçok alanda destek sağlayarak iş gelişimine yardımcı oluyor. Bu merkezlerde birçok girişimci olduğundan herkes birbirine destek olduğu gibi birbiri ile iş yapma imkanları da olabiliyor.
Asla vazgeçmemek
Dijital dünya artık rekabetin hızla arttığı ortamlardan bir tanesi haline geldi. Bu ortamda başarılı olmanın temel gerekliliği özgün ve farklı olmak. Fikirlerini ve sundukları hizmetleri ne kadar açık ve net duyurabilir, ifade edebilirlerse edindikleri müşteri sayısı da aynı doğrultuda hızla artacaktır. Unutulmamalıdır ki, başarı çok çalışmanın bir sonucudur. Genç girişimciler, çok ama çok çalışsınlar ve denemekten asla ama asla vazgeçmesinler.