Dünyanın en büyük online ticaret şirketi Amazon’un sahibi Jeff Bezos dünyanın en zengin insanı olmasını, Amazon depolarında kölelik şartlarında çalışanlara mı borçlu?
Amazon çalışanlarının kulaktan kulağa yayılan şikayetlerini kontrol etmek isteyen gazeteci Alan Selby, Sunday Miror gazetesi için, gizlice bir Amazon deposuna girerek çalışanların durumunu videoya almayı başardı.
Tuvalete gitmek yasak
Gazetecinin gözlemlerine göre çalışanlar, köleliğe yakın şartlarda çalışmak zorundalar. Tuvalete gidebilmek için bile belli bir zamanı beklemek zorundalar. Müşterilerin verdiği devasa siparişleri zamanında paketleyebilmek için saniyelerle ölçülen süreler içinde belli işlemleri gerçekleştirmek durumundalar.
Robotun çalışana doğru getirdiği devasa koli yığının teslim alıp paketlemeye başlamak için çalışanın sadece 9 saniyesi bulunuyor. Bir saniye gecikirse tüm iş sürecini aksattığı için ceza alması kaçınılmaz oluyor. Çalışanların bir saat içinde en az 300 siparişi paketlemesi gerekiyor ve bu süreç dört saat boyunca mola vermeksizin devam ediyor. Gazetecinin sızdığı İngiltere’deki paketleme tesisinde yılda 1.2 milyon sipariş paketleniyor.
Gizli kamera ile depoda beş hafta boyunca çalışan gazeteci, çalıştığı süre boyunca çok sayıda çalışanın baygınlık geçirdiğini ve ambülansla hastaneye sevkedildiğini anlatırken, çalışanların mola zamanlarında buldukları bir masanın, tezgahın üzerine yığılarak uyumalarının çok doğal bir görüntü olduğunu da hatırlatıyor.
Gazeteciye göre çalışanların büyük kısmı tam olarak ayakta uyuyarak, gözlerini zar zor açık tutarak çalışıyor. İngiltere’deki Amazon depolarında 24 bin kişi çalışıyor ve gazeteciye göre bazı çalışanlar evleri uzakta kaldığı için trafiğe girmek yerine depoya yakın bir köprünün altına kurdukları çadıda uyuyup tekrar işe dönüyorlar. Böylece trafikte geçecek zamanlarını uyuyarak değerlendirmiş oluyorlar. Diğer bir deyişle, çalışanlar uykuya hasret.
Almanya ve İtalya’daki Amazon çalışanları kısa süre önce, çalışma şartlarının iyileştirilmesi amacıyla greve gitmişlerdi. Avrupa’da Amazon’a karşı gelişen bu isyanın giderek büyüyeceği düşünülüyor.