Uygunsuz veya çalıntı içerik yayınlayan kanalları sorgusuz sualsiz kapatan YouTube aynı zamanda tamamen emek vererek üretilmiş içeriklere sahip kanalları da hiç acımadan kapatabiliyor ve büyük şikayet konusu olan bu probleme karşı YouTuber’lar çoğu zaman karşılarında bir muhatap da bulamıyorlar.
YouTube’un kanal kapatma/silme işlemini hangi kriterlere göre uyguladığına dair net bir bilgi de bulunmuyor. Ancak bir kanal hakkında yeterince şikayet yapıldığında yapay zekanın kanalı otomatik olarak sildiğine dair de çok ciddi şüpheler bulunuyordu.
Rakip kanalı şikayet et kapansın
Şimdi o şüphelerin doğru olduğunu ispat edebilecek bir gelişme yaşandı ve YouTube’un kendi içerik kanallarından biri olan CitizenTube, uygunsuz ve kural dışı içerik yayınladığına dair şikayetler nedeniyle kapatıldı.
Kanala ulaşmaya çalışanlarsa “This account has been terminated due to multiple or severe violations of YouTube’s policy against spam, deceptive practices, and misleading content or other Terms of Service violations.” mesajıyla karşılaştı.
Bu mesaj, YouTube’un şikayetler üzerine bir kanalı kapattığında gösterdiği mesajla aynı. Ancak YouTube’un yaptığı hatayı fark etmesiyle kanal birkaç saat içinde yeniden açıldı.
Bu da gösteriyor ki, insanların büyük emek ve zaman harcayarak geliştirdikleri, bazen işlerinden istifa ederek video yayıncılığına girmek için açtıkları YouTube kanallarını, internette organize olan birkaç kötü niyetli kişi, sadece şikayet butonuna basarak otomatik olarak kapattırabiliyor.
Şikayetlerin ise editörler tarafından incelenmeye alınmadığı ve tüm mekanizmanın yazılım kontrolünde, otomatikleştirilmiş bir süreç olduğu anlaşılıyor.
Ne yazık ki kanalları kapatılan YouTuber’ların kanallarını geri açtırmaları ise, imkansız olmamakla beraber, çok zor bir süreç zira mağdur kanal sahipleri çoğu zaman e-postalarına geri dönüş bile alamayabiliyorlar.