Techinside Google News
Techinside Google News

Otonom araçlarda 5G ve IoT neden önemli?

Otonom araçların yaygınlaşması yolunda, en önemli destekçi teknolojiler ise 5G ve IoT olacak. Peki bu üç kavram nasıl bir araya gelecek?
- Advertisement -

Otomobil dünyasında, internete bağlı ve otonom araçlar, gün geçtikçe daha dikkat çekici bir hal almaya başladı. Otonom araçların yaygınlaşması yolunda, en önemli destekçi teknolojiler ise 5G ve IoT olacak. Peki bu üç kavram nasıl bir araya gelecek?

otonom araç 1

Global Mobile Suppliers Association, internete bağlı otomobillerin 2020 yılına kadar 250 milyon ile 381 milyon arasında bir rakama sahip olacağını belirtiyor. Bu rakamın, 2025 yılında ise tam 527 milyon seviyesine gelmesi bekleniyor. 

Otonom araçlar için 5G ve IoT kilit noktalar olabilir!

İnternete bağlı araçların hem değerinin hem de sayısının artması yolunda atılan en büyük hamle ise otonom araçların geliştirilmesi oldu. Ortaya çıkan değerlendirmelere göre, 2021 yılında tam anlamıyla kullanıma sunulacak olan otonom araçlar, 2035 yılına geldiğimizde 20 milyon gibi ciddi bir rakama ulaşacak. Yanlış okumadınız! Tam 20 milyon otonom araç yollarda olacak!

Şu anda yapılan testler ve demo sürüşlerde, bu araçların olası riskleri, yazılım ve donanım geliştirmeleri, performans iyileştirmeleri gibi konular gündemde. Bu testlerden yüzde 100 verim alınmazsa otonom araçlar, tehlikeli ve riskli senaryoların tam ortasında yer almaya oldukça müsait. Hem connected cars denilen internet bağlantılı araçlar hem de otonom araçlar, çok ciddi oranda data tüketiyor. Bu noktada ise teknolojik anlamda bazı geliştirmeler kaçınılmaz. 5G ve IoT ise bu noktada devreye girmekte.

otonom araç 2

İnternet bağlantılı bir araç, internete ek olarak etrafındaki her şeyle bağlantı kuruyor. Medya oynatma, güvenlik, navigasyon gibi iç donanımlara ek olarak, akıllı telefonlarla da bağlantı kurduğu için veri tüketimi oldukça yüksek.  Günümüzde Android Auto ve Apple CarPlay gibi teknolojilerle birlikte bu oran her geçen gün daha da artacak.

5G ve IoT neden gerekli? 

Otomobiller sürücüsüz hale geldiğinde, en basit örnekle medya uygulamaları için tüketimi artacak çünkü kişinin araçla sürerken harcadığı zaman ve odak başka yerlere yönelecek. Spotify gibi bir servisin ne kadar çok kullanılacağını düşünmek bile veri tüketiminin ne derece artacağını düşünmek için yeterli bir örnek olabilir. 

otonom-3

Araçların, sürücüsüz olabilmesi ve içerisindeki veri ihtiyaçlarını sorunsuz ve gecikmesiz karşılayabilmesi için ise 5G teknolojisi çok önemli bir zorunluluk. V2X olarak tanımlanan (vehicle-t0-everthing) adlı terim, araçların etrafındaki her şeyle haberleşeceğini ve bunun için gecikme yani ping süresinin olmaması gerektiğini ifade ediyor. 

Tesla Model S menzil rekoru kırdı!

Internet of Things ile birlikte bu araçlar, yollarla, trafik lambalarıyla, tabelalarla, başka araçla ve etrafında sensörler yardımıyla tanımlayabileceği her şey ile iletişim kuracak. Bu noktada verilerin gönderilmesi (upload) son derece önemli. Bu araçlar, etrafından aldığı bilgilere göre, hızını, rotasını ve alternatif yollarını belirleyecek. Park edebileceği uygun yerleri seçebilecek. Bunu yaparken, araçtan çıkan veriler bulut ortamına gönderilcek ve araç üreticileri zorunlu durumlarda bu araçların verilerinden araçla ilgili bilgiler edinebilecek. 

Bütün bunların gerçekleşmesi için de çok ciddi anlamda altyapısı ve servis kalitesiyle kusursuz olması gereken bir network yapısı oluşturulmalı. Veri yükleme, indirme hızı, ping süresi, veri taşıma kapasitesi gibi kriterler hesaba katıldığında LTE standardının çok daha üzerinde bir teknoloji gerekiyor. 

Tahmin edilen ve ihtiyaç duyulan süreler için 300 Mbit/s ve hatta 10 Gbit/s gibi teorik rakamlar konuşuluyor. Gecikme noktasında ise 1 milisaniye gibi neredeyse sıfır gecikme süresi olarak tabir edilen sürelere ihtiyaç duyuluyor. 

Test sahalarında belirli senaryolar altında testleri süren otonom araçların güvenli şekilde seyretmesi için saniyede 2 GB veriye ihtiyaç duyduğu tespit edildi. İşte bu yüzden 5G teknolojisi son derece kritik.

Sonuç olarak, connected car dediğimiz aktif bağlantı sahibi araçlar ve otonom araçlar, iç ve dış dünya ile sorunsuz ve hızlı bir iletişim kurabilmek için günümüz standartlarının üstünde teknolojilere ihtiyaç duyuyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir