Havalimanları; uçakların, yolcuların, bagajların ve kargoların sürekli belirli lokasyonlara taşındığı komplike bir yer. Hâl böyle olunca şu anda havalimanları için hem ciddi bir iş yükü hem de maliyet harcanıyor.
Tüm bunlara harcamalara rağmen kaotik olabilen havalimanları, sadece yolcular için değil hava yolu şirketleri için de bir sorun. Örneğin 2013 yılında Airlines for America tarafından yayınlanan araştırmaya göre, 1 dakikalık rötarın faturası tam 78.17 dolar.
Bu nedenle akıllı bina teknolojisi ve veri analizi ile, havaalanlarını çok daha verimli bir yere dönüştürebilmek mümkün.
IoT ile akıllı havalimanları zor değil
Microsoft Inspire etkinliğinde konuşan Samsung Electronics America İş Geliştirme ve Strateji Bölümü Başkan Yardımcısı Jim Heesacker, yaptığı konuşmasında bu değişimi bir örnekle açıkladı.
İlginizi çekebilir: Avrupa için elektrikli otomobil devrimi
Heesacker, “Bir uçağın iniş yapmak üzere havalanına geldiğini ve A2 kapısına varacağını düşünün. Ancak hava koşulları nedeniyle bir gecikme olduğunda, iniş kapısı C2 olarak değişmesi gerekebilir. Havalimanının çalışanlarını hızlıca bir kapıdan diğerine transfer etmesi gerekir. Ancak böyle bir durumda tekerlekli sandalydee seyahat etmeye ihtiyaç duyan bir yolcunuz varsa durum karmaşıklaşabilir ve çalışanlarınızı hızlıca transfer edemeyebilirsiniz” sözlerine yer verdi.
IoT sayesinde ise, gerçek zamanlı yeniden güzergah belirleme ve yeniden bölüşüm yapabilir ve böylece C terminalinde yeni kapıya atanabilecek bir çalışanınızın olup olmadığını görebilirsiniz.
Samsung ve Microsoft güçlerini birleştirdi
Teknolojinin dev iki ismi olan Samsung ve Microsoft, buna benzer senaryoları gerçeğe dönüştürmek ve akıllı havalimanları için güçlerini birleştirdi.
Azure IoT Hub ve Harman tahmin analiz platformu sayesinde, havaalanı çalışanlarının uçuş sırasında alınan verileri bir akıllı telefon veya giyilebilir cihaz yardımıyla alabilmesi ve daha verimli aksiyonlar alabilmesi amaçlanıyor.
Tabii ki bahsettiğimiz senaryo şu anda odaklanılan konulardan sadece biri. Sensörler ve IoT teknolojisinin daha yaygın kullanılmasıyla beraber, bunun gibi birçok senaryo hayata geçirilebilir ve daha verimli bir performans elde edilebilir.
Harman Connected Services Direktörü Christopher Norwood, “Birçok insanın IoT ne anlama geliyor diye sormasının ardından çok zaman geçmedi. Şimdi ise IoT’yi stratejilerinin bir parçası haline getiren birçok CEO ve CIO görüyoruz” diyor.