Paylaşım ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biri olan ortak çalışma alanı (Co-Working Space), hızla yayılmaya devam ediyor. Bu alanda dünyanın en geniş ağına sahip olan WeWork, aldığımız duyumlara göre, Türkiye ofisi için gerekli imzaları atmış durumda.
Ortak çalışma alanı, girişimcilere sunduğu en önemli faydalar arasında; kira, mobilya, internet gibi uzun soluklu kiralamalar yerine, tüm bu hizmetlerin eksiksiz ve modern olarak verildiği, kısa / orta / uzun vadeli çalışma alanlarını ilk olarak söyleyebiliriz.
Sadece fiziksel ihtiyaçlar değil, birbirleriyle tanışıp işlerini büyütme imkanı bulunan girişimler, ortak çalışma alanlarındaki etkinliklere katılarak, ulaşmak istedikleri yerlere, tahmin ettiklerinden çok daha kısa sürede gelebiliyorlar.
Thanks, @ArchDigest, for featuring our @WeWorkParis location! (Photo: @benoitflorencon.) More on the design here → https://t.co/0PISLIW55s pic.twitter.com/zxof7IPJun
— WeWork (@WeWork) July 12, 2017
Düzenlenen etkinlikler sayesinde birçok girişim, diğer girişimcilerin elde ettiği deneyimlerden faydalanarak, başarılı bir ürünü ortaya koymak için yanlış adımları atıp, deneme yanılma sürelerinden dolayı görebileceği zararları da en aza indirgeyebiliyor.
Son zamanlarda ülkemizden çıkış yapan yabancı yatırımların sayısında artış olurken, WeWork gibi geleceğin şirketlerinin cesur adımları, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini de heyecanlandırabilir.
Emergent Research’ün araştırmasına göre ortak çalışma alanı yükseliş trendi ve beklentiler, bu şekilde;
WeWork, dünya geneline yayılan bir politika üzerinden adımlarını atarken, bir yandan da iç yapılanmasında ciddi değişikliklere gidiyor. Firmada 3 yıldır farklı görevlerde çalışan ve geçtiğimiz günlerde COO görevine getirilen Jen Berret, bu politikaların yöneticisi olarak şu sıralar ülke ülke dolaşıyor.
Son dönemin en hızlı çıkış yapan şirketlerinden biri haline gelen WeWork, son turda aldığı 760 Milyon Dolar yatırımla beraber, değerini 20 Milyar Dolar’a yükseltmiş durumda.
Girişimcilik Vakfı ile birlikte ziyaret ettiğimiz Tel Aviv’de birkaç saatlik çalışma ihtiyacı için deneyimlediğim WeWork’ü, biraz pahalı (belki de dolar kurundan dolayı öyle hissettim) buldum ama sistemin içerisine dahil olduğunuzda size sunulan ağın verdiği katma değerli hizmetler, kesinlikle verdiğiniz fiyatlara değecek türden.
https://www.instagram.com/p/BPsJMdngh-f/?taken-by=hakki_alkan
Ülkemizde, ortak çalışma alanları sektöründe adından bahsettiren şirketler arasında; Workinton, Kolektif House, Regus, Habita gibi markalar yer alıyor.
Emlak balonunun patlaması durumunda, şu anda tahmin edilenden çok daha fazla şirketin bu alanlarda çalışmak için başvuracak olması, kazançlı çıkmak isteyen yatırımcılar için şimdiden atılmış çok iyi bir seçenek olabilir.
Ortak çalışma alanları hakkında düşüncelerinizi aşağıdaki yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın lütfen.
Servcorp firması da ortak çalışma sektörünün 39 yıl önceki kurucusu olarak bu listenizde yer almalı diye düşünüyorum.