Dijital pazarlama konusundaki çalışmalar, gelişen video teknolojileri ile birlikte farklı bir noktaya doğru ilerleyecek gibi görünüyor. Özellikle, 360 derece ve VR teknolojileri bu ilerleyişte önemli bir role sahip olabilir.
Dijital pazarlama nereye gidiyor?
Büyük marka ve şirketlerin pazarlama stratejilerini 360 derece ve VR içerikleri kaydırması, pazarlamanın bu yöne kayması noktasında oldukça önemli. Bu konudaki en yakın örneklerden biri Hong Kong Havayolları’nın hazırladığı 360 derece reklamlarının geleneksel 2D reklama göre 35 kat daha etkili olduğu ifade ediliyor.
https://youtu.be/8LWbpHq6Y04
Google, Facebook ve YouTube gibi büyük isimler de kendi geliştirdikleri 360 derece ve VR içeriklerle dijital pazarlama sektörünü domine etmeye devam ediyor. Google temsilcisi Aaron Luber, 2016 yılında yaptığı bir açıklamada YouTube’un 360 derece video konusunda büyük bir atılımda olduğunu belirtti. 360 derece video ile izleyecilerin gözlük olmadan da ekranda görünenden fazlasını izleyebileceğini ifade etti. YouTube’a yüklenen 360 derece videoların sayısı ise son 3 aya kıyasla 2 kat artmış durumda.
Bu haber de ilginizi çekebilir!
İşte Facebook kasabası!
Business Insider’ın raporu ise VR, AR ve 360 derece videoların gelecekteki içerikleri nasıl etkileyeceğini anlatıyor. Ortaya çıkan rakamlar ise şaşırtıcı. Global Market Insights ise kürsel VR pazarının 2016 ve 2024 yılları arasında yaklaşık %81 oranında büyümesi bekleniyor. Bu tahmin pazarlamacıların hem fikir olduğu görüşlerden biri.
Marketing Tech, 360 derece video reklamların gelecekte çok daha önemli olacağını ve hatta cihazın içinde bulunan reklamlarla, izleyicilerin etkileşimde olacağını ifade ediyor.
Mobil cihazlardaki 360 derece içerik üretimi, aksiyon kameralarıyla da uyumlu hale getirildi. Bu tip cihazların akıllı telefon üzerinden yönetilebilmesi de içeriklerin üretilme sürecini kolaylaştırdı.
İçerik ve ileyici etkileşimi artıyor!
VR ve 360 derece gibi yenilikçi içerik tipleri, geleneksel 2D içeriklere oranla daha yüksek ve daha uzun bir etkileşim süresine sahip. Uzun zamandır sinema sektörünün en önemli parçalarından biri olan IMAX, bu kavram için önemli bir örnek. Kendi VR merkezlerinde çok ciddi katılımlar elde eden IMAX’in sadece Los Angeles’taki VR merkezinde haftalık 25000 katılım ve 15000$ gelir ediyor. Toplamda 100 farklı yerde olan bu merkezlerin yıllık 25 milyon dolar gelir elde edebileceği tahmin ediliyor.
Sonuç olarak, insanların içerikle etkileşimin, video ve dijital pazarlama ile doğru orantılı olduğunu söylemek mümkün. Geleneksel videolara kıyasla daha fazla etkileşim sunan bu tip içeriklerin dijital pazarlamanın geleceğini şekillendirmesi hiç de zor olmayacaktır.