IBM’in yapay zeka servisi Watson, dünyadaki açlık, savaş, suç, terör gibi sorunları çözebilir mi? Bu sorunun cevabını henüz kimse bilmiyor ancak IBM öğrenmekte kararlı.
Science for Social Good (Toplumun iyiliği için bilim) isimli yeni bir program başlatan IBM, bu program vasıtasıyla akademik çalışmaların IBM’in yapay zeka servisi Watson’dan daha kolay yararlanabilmesini sağlayacak.
IBM bu program kapsamında şimdiden 2017’de destekleyeceği 12 bilimsel programı da seçmiş bulunuyor. Birleşmiş Milletler’in dünyadaki sorunların çözümü için belirlediği 17 hedefe yönelik çalışmalar içeren bu 12 bilimsel çalışma, yine Birleşmiş Milletlerin dünyadaki eşitsizliğin 2030’a kadar azaltılmasını amaçlayan çabalarına da destek olacak.
Prospektüsler nasıl yazılmalı?
Çalışmalardan biri acil durumlarda/felaket anlarında yiyecek yardımlarının sağlanması ve dağıtımı için oluşturulacak en etkin yönetim şemasını araştırırken, diğer çalışma düşük eğitimli yetişkinlerin dijital dünyada hayatta kalabilmeleri için alınması gereken önlemleri araştıracak. Bu çalışma ile dünyayı anlamaları giderek zorlaşan düşük eğitimli bireylerin ilaç prospektüslerinden her türlü cihazın kullanım klavuzlarını daha rahat okuyabilmeleri için kullanılacak basit açıklamaları oluşturmayı, böylece daha çok insanın modern dünyayı anlayıp kendini eğitebilmesine imkan tanımayı amaçlıyor.
Bilimsel projeler çalışmaları sırasında IBM’in yapay zeka servisini yoğun olarak kullanacak. Normalde bu tür bir işlem için üniversitelerin IBM’le çok “pahalı” anlaşmalar yapması gerekirken, seçilen projeler insanlığın acil problemlerini çözecek olması nedeniyle bu yüksek ücretleri ödemek zorunda kalmadan Watson’ın gelişmiş yapay zeka yeteneklerini ve işlemci gücünü kullanabilecek.