Techinside Google News
Techinside Google News

Dünya 2016’da 16 zettabytes veri üretti

- Advertisement -

Dijital dünyanın günlük yaşamın içine yaygınlaşması arttıkça dünyanın ürettiği veri miktarı da hızla artıyor. IDC’nin yaptığı Data Age 2025 araştırmasında 2016 yılı boyunca 16 zettabytes veri üretildiği tespit edildi. Araştırmaya göre artan veri üretimi nedeniyle 2025’e geldiğimizde dünyada 160 zettabytes veri üretilecek.

Üretilen verilerin hızla artmasının nedeni ise özellikle IoT teknolojisi. Evlerimizdeki buzdolaplarına, otomobillerimize kadar giren internet ve yapay zeka, ya da telefonlarımızdan sürekli gönderdiğimiz mesajlar bu cihazların sürekli veri işlemesine neden oluyor. Ancak öte yandan üretilen tüm bu veriyi kaydetmek mümkün değil. İnsanoğlu bir yılda ürettiği verinin sadece %15’ini kaydebiliyor. Geri kalan veri ise uçup gidiyor. 

Araştırma aynı zamanda, insanoğlunun veri işleme teknolojileri konusunda daha önce hiç karşılaşmadıkları kadar büyük problemlerle karşı karşıya olduğunu koyuyor. Büyük veri kavramının hızla önem kazanması ve bu alan yapılan dev yatırımlar da bu sorunların ciddiyetini anlatıyor.

Büyük verinin %95’inden sorumlu olan IoT cihazlarının insan hayatındaki önemi de artıyor. IDC’nin raporuna göre, 2025 yılında ortalama bir insan günde 4800 kere internete bağlı bir cihazla muhatap olmak zorunda kalacak. Bu da her 18 saniyede bir internet cihazı ile iletişim kurmak anlamına geliyor. Elbette yapay zekalı cihazların hayatımıza entegre olması sayesinde bu süreç fark edilmeden yaşanacak. 

IDC’ye göre 2025 yılına ulaştığımızda dünyadaki verinin yarısı HDD cihazlarda saklı olacak. Flash cihazlar ise %40 pazar payına yükselecek. Kaset teknolojisi ise %7 düzeyine düşecekken, optik medyaların payı %1-2 düzeyine inecek.

Data Age 2025 araştırmasına göre, 2025 yılında üretilen verinin %90’ı, güvenlik uygulamaları arasında korunması gereken hassas verilerden oluşacak. Yani evinizdeki akıllı asistanın sürekli evi dinleyerek ev içindeki sesleri sunuculara göndermesi gibi veri akışları sürekli ve yüksek güvenlik ihtiyacını ortaya çıkaracak. 

 

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir