Facebook ve BBC, hiç beklenmeyen bir olayla çok büyük bir kavganın eşiğine geldi.
BBC’nin çocuk tacizine karşı yürüttüğü bir soruşturmanın ardından elde ettiği görüntüler, Facebook’un polise başvurmasıyla sonuçlandı.
Yayın kuruluşu, Facebook’ta yayınlanan uygunsuz fotoğrafların nasıl tespit edildiğine dair bir araştırma yürütürken, çocukların taciz edildiği çok sayıda görüntüye ulaştı ve bunların Facebook tarafından tespit edilemediğini belirledi.
BBC’de araştırmayı yöneten gazeteci Facebook yöneticileri ile yaptığı röportaj serisi sırasında, ilgili görüntülerden bahsetti ve bunların Facebook görüntü tespit teknolojisi tarafından belirlenemediğini hatırlattı. Bunun üzerine Facebook yöneticileri BBC’den ilgili görüntüleri talep etti.
Facebook’un konu hakkında araştırma yapacağını düşünen BBC’deki gazeteciler, Facebook üzerinden aldıkları fotoğrafları ve ilgili detayları bir email ile Facebook yönetimine aktardı.
Çocuk tacizcisi olarak BBC
Bunun üzerinde Facebook, “çocukları taciz eden fotoğrafları yaydığı” suçlamasıyla BBC’yi polise şikayet etti, zira yasalara göre bu fotoğrafların paylaşılması, gönderilmesi, yayılması da yasak.
Facebook şimdi, “neden böyle bir şikayette bulunduklarına” dair sorulara ilgili yasa maddesini referans gösteriyor: “Bu tür fotoğrafların gönderildiği kişiler durumu polise rapor etmek zorundadır.”
Dolayısıyla, Facebook BBC’yi çocuk tacizi fotoğrafları gönderdiği gerekçesiyle polise şikayet ederek, yayın kuruluşunu çocuk tacizi fotoğrafları yayan bir kurum konumuna düşürmüş oldu.
BBC, polise verdiği açıklamada, ilgili fotoğrafların sosyal medyadaki çocuk tacizleri konusunda yaptıkları röportaj için Facebook İngiltere yöneticisi Simon Milner ile yaptıkları röportaj sırasında, Simon Milner tarafından, Facebook’un soruşturma yürütebilmesi için istendiğini belirtti. Savcıların BBC hakkında dava açmaya gerek görmediğinin de altı çiziliyor ancak Facebook’un bu davranışı tüm dünyada çok garip karşılanmış durumda. Medya dünyası şimdi Facebook yöneticisi Simon Milner’ı acemice davranıp panik yapmakla suçluyor. Simon Milner’ın, Facebook’un avukatları ile durumu değerlendirip, yasadaki ilgili uyarıdan haberdar olduğunda, başının belaya girmemesi için, yasayı ezbere yorumlamış olabileceği dile getiriliyor. Medya, Facebook’un BBC’yi şikayet etmek yerine, polis ve savcıyla beraber işbirliği yaparak, bu fotoğrafları Facebook’a yükleyen asıl kişileri bulmak için hareket geçmesi gerektiğini düşünüyor.
Facebook ise gerekli bilgileri polise ilettiğini ve ilgili fotoğrafları sosyal medyadan kaldırdığını vurguluyor. İngiltere’deki bu skandal büyüyecek olursa, Facebook yönetiminin Simon Milner’ı görevden alması da gündeme gelebilir.