E-fatura ve e-dönüşüm alanında öncü isimlerden olan Digital Planet’in CEO’su Şerif Beykoz ile e-fatura konusunu konuştuk ve Digital Planet’i biraz daha yakından tanıma fırsatı bulduk. İşte sohbetimizin tam metni:
Digital Planet ve e-fatura
“Digital Planet, e-fatura kavramını Türkiye’ye tanıtan şirketlerden biri. Belki de ilki. E-fatura alt yapısı henüz yokken, bunu Türk Telekom ile birlikte başlatan, yıllarca sürdüren, Türk Telekom kullanıcılarıı e-faturanın nimetlerinden yararlandıran bir şirket. E-faturanın kanunlaşması aşamasında da mevzuata büyük katkıları olan bir şirketiz. Kısaca e-fatura işini Türkiye’de yaratan şirketlerden biriyiz. Zaten altmışa yakın özel entegratör arasında lisans alan ikinci şirketiz.
E-fatura biliyorsunuz, normal faturanın elektronik hali ve bir faturanın tüm kanuni özelliklerini taşıyor. Bu faturalar, çok gizli bilgiler içeriyor ve entegratörler tarafından saklanıyor. Bu faturaların, müşterilerimizin özel, mahrem bilgilerinin olduğunun bilinciyle, büyük dikkatle 10 yıl boyunca saklıyoruz ve gerektiğinde, kanuni mercilere çıkarıp gösteriyoruz.
Digital Planet’in yaptığı işlerden biri e-dönüşüm. Altında üç temel iş var. Bir, e-fatura… İki, e-arşiv faturası… Üç, e-defter. Bununla beraber yeni yeni e kavramlar da geliyor. Mesela, e-ihracat faturaları, yolcu beraber faturalar geliyor, e-irsaliye geliyor. e-nizan gelecek. Daha gelmedi. Yani Türkiye’nin e-dönüşüm yolculuğunda biz de bu sürecin önemli oyunculardan biriyiz.
E-arşiv fatura alanında Türkiye birincisi
Biz şu anda e-arşiv faturası göndermede Türkiye’nin birincisiyiz. Aşağı yukarı ayda 60-70 milyon e-fatura gönderiyoruz ve açık ara öndeyiz. Ben şöyle diyorum, birinci biziz, 2,3,4,5 boş. Sonra diğerleri geliyor. Türkiye’nin bütün büyük şirketleri e-faturalarını bizden gönderiyor. Türk Telekom, Vodafone, Digiturk, bankalar… Şirket sayısı olarak da ilk beşteyiz. Bu sene e-fatura mükellefi olan şirketler arasında aşağı yukarı %20 payımız oldu. Bu önemli bir rakam. Şu anda GİB’in verdiği rakamlara göre, e-fatura mükellefi şirketlerin sayısı 63 bin. E-fatura mükellefi ne demek? Bir önceki mali yılda 10 milyon TL’lik ciroya ulaşan herkesin e-fatura göndermesi gerekiyor.
E-fatura ile e-arşiv fatura arasındaki fark da şu. E-fatura mükellefleri birbirine e-fatura gönderiyor. E-fatura mükellefi şirketlerin, e-fatura sistemi kullanmayan şirket ve kişilere gönderdikleri ise e-arşiv faturası.
İkinci iş hattımız, doküman yönetimi. Mesela bir dekont, kişiye özeldir. bu sabit de olabilir, her ay değişebilir de. Altına reklam alınır, uyarılar konur. Bu çok kullanılmıyor ancak yapma imkanımız var.
Daha sonra, tüm bu dokümanların saklanması işi var. Uniform dataya sahip dokümanların saklanmasında %98 oranında veri sıkıştırması yapabiliyoruz. Tüm bu teknolojileri bir araya getirerek, örneğin Vodafone’un tüm bu işlerini tek kalemde yapabiliyoruz. Dokümanı üretip e-faturasını çekiyoruz ve sıkıştırıp saklıyoruz. Türk Telekom’da da aynı işlemi yapıyoruz. Bu tür büyük şirketlerle çalışmak bizi ayrıcalıklı konuma koyuyor. Şu anda sakladığımızı 4,5-5 milyar fatura var. Şirketler bunları istediği anda çekip okuyabiliyor.
Cutu
Yeni ürünlerimiz de var. Cutu isminde yeni bir ürün geliştirdik. Cutu kısaca şunu yapıyor. Sürekli olarak gelen veriyi alıp ayırıyor, uygun algoritma ile sıkıştırıyor ve saklıyor. Tüm bu işlemi, hiç el değmeden, veri daha akarken yapıyor. Sistem gelen veriyi tanılıyor, verinin formatına göre uygun algoritmayı kullanıyor ve sıkıştırma işlemini sonlandırıyor.
Ayrıca bu sistem, dokuman yönetim sistemleri ile entgre çalışıyor.
Bu veriler fiziksel sunucularda saklanıyor, sunucular istenirse buluta da entegre edilebilir. 1 Terrabayte veriyi 100 MB boyutuna indirip saklayabiliyoruz. Bizi kullanan şirketler, sürekli disk alıp stoklamak yerine verilerini sunucularımızda sağlıklı şekilde saklamış oluyor. Operasyon el değmedne yapıldığı için operasyonel maliyetleri düşüyor. Güvenlik avantajı elde ediyor. haziran gibi bu ürünü pazara sunacağız.
Pay All isimli başka bir ürünümüz var. Cep telefonu üzerinden ödeme yapmayı sağlıyor. Uygulamaya giren kullanıcı, ödeme tuşuna basınca, daha önceden tanımlanmış kredi kartından, işletmenin hesabına ödeme gönderiliyor. Akıllı telefonu olmayan kimse yok. O zaman telefondan ödem, herhangi bir üçüncü cihazla ödemeden daha pratik olacak. O nedenle, yaptığımız her işi mobili düşünerek yapıyoruz.
Bir diğer ürünümüz, faktoring sektörüne hizmet ediyor. Parantez isimli ürünle, Faktoring firmaları ve e-Fatura sistemini kullanan şirketleri aynı platformda buluşturuyoruz. Böylece şirketler, e-faturaları için sistemdeki faktoring firmalarından kolaylıkla “Fatura Temlik” talebinde bulunabiliyor. Sistemdeki faktoring firmaları ise Digital Planet müşterilerinin Fatura Temlik taleplerini karşılıyor.
80 kişilik ekip ve ihracat hedefleri
Şirketimizde 80 kişi çalışıyor. Aşağı yukarı 20 kişi yazılım ekibimiz var. 20-22 de analiz ve test sürecinde yer alıyor. 10 kişilik de call center ekibimiz var. Diğerleri ise satış pazarlamada… YTÜ Teknopark’ın içindeyiz.
Bir de İngiltere’de bir şirketimiz var, o da bizim ihracat hedefimizin parçası. Henüz işin başındayız. İhracat hedefimize nasıl ulaşacağız? Ne sattığınıza bağlı olarak ihracat stratejileriniz değişim gösterir. e-dönüşüm ürünleri ve dokuman yönetimi ürünlerini satmak için stratejiler geliştirdik. Bunları yurt dışında uygulayacağız. Hedefimizde, 2017 yılında yurt dışında birkaç müşteriye kendi ürünlerimizi satabilmek var.
İngiltere’de teknoloji şirketlerine öyle destekler veriyor ki, ülke, Facebook’un Avrupa Müdürü’nü transfer edip teknoloji şirketlerinin yerleştiği teknoloji parkının başına getirmiş durumda.”